ГоловнаНовини ЖКГПолітикаДепутати пропонують призначати членів НКРЕКП відкритим жеребкуванням

Депутати пропонують призначати членів НКРЕКП відкритим жеребкуванням

Народні депутати Вікторія Войціцька з фракції "Самопоміч" та Олексій Рябчин з "Батьківщини" ініціюють внесення змін до процедури призначення членів НКРЕКП

"Ми пропонуємо, щоб фінальне призначення членів Комісії та визначення схеми ротації відбувалось за результатами відкритого жеребкування. Кандидати, які успішно пройшли попередній кваліфікаційний відбір почергово, в алфавітному порядку, витягають картки із вказаним строком повноважень (від 0 до 6 років). На підставі результатів жеребкування формується склад членів Комісії та схема ротації. Результати жеребкування затверджуються рішенням Голови Верховної Ради України", - говориться у їх відкритому листі до комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної безпеки и ядерної політики.

На думку депутатів Войціцької і Рябчина, є можливість:

По-перше, всім попередньо обраним, успішним кандидатам пройти до фінального етапу.

По-друге, на рівних умовах всім отримати шанс бути незалежно та неупереджено обраним на посаду члена Комісії.

По-третє, зникають всі ризики "особистого фактору та політичної заангажованості" в прийнятті фінального рішення.

По-четверте, за Конкурсною комісією закріплюється винятково функція фільтрації та обрання потенційних кандидатів на посаду члена Комісії.

Депутати вважають, що такий спосіб формування НКРЕКП відчутно знизить особистий та політичний фактор в прийнятті рішення та надасть рівне право максимальній кількості професійних кандидатів бути обраним на посаду члена Комісії. "Найголовніше, ми позбавимось пропрезидентського підпорядкування в формуванні незалежного енергетичного Регулятора", - відзначають вони.

Депутати нагадали, що НКРЕКП було створено в 2014 році указом президента України, чим була встановлена повна політична підконтрольність органу. При тому, що будь-яка субординація регулятора як незалежного органу суперечить самій його природі та меті діяльності. "Основним завданням перед нами як законотворцями є максимальне нівелювання будь-якого впливу на формування та подальше функціонування НКРЕКП. Саме зараз у нас є виняткова можливість закласти в законопроект формулу прозорої та незалежної процедури обрання членів Комісії, що є наріжним каменем незалежної діяльності Регулятора", - пишуть Войціцька та Рябчин.

Депутати у листі наголошують, що теперішній варіант законопроекту продовжує попередні традиції та фактично не змінює механізм обрання членів Комісії, адже фінальний список з 14-ма найуспішнішими кандидатами на посаду членів Комісії розглядаються президентом та призначаються його указом. Законопроект №2966д "Про НКРЕКП" парламентарі прийняли в першому читанні після розгляду на пленарному засіданні ВР 12 квітня 2016 року. Друге читання і прийняття закону планується в цей четвер, 2 червня 2016 року.

 

 
Коментарі (0)