ГоловнаКоментаріГазопостачанняДержава монополізувала ринок електроенергії за рахунок тарифів

Держава монополізувала ринок електроенергії за рахунок тарифів

Органи влади спекулюють питанням монополії на ринку електроенергії. Адже, як зазначають експерти, справжнім монополістом є держава, котра контролює тарифи, а не компанії-виробники електроенергії.

Монополістом на ринку електроенергії є не виробники електрики, а держава, яка і встановлює тарифи. Таку думку вислови заступник голови «Всеукраїнської Енергетичної асамблеї» Юрій Саква, передає «Енергетика України».

За словами експерта, саме органи влади контролюють тарифну політику в енергетиці.

«Монополізм — це біда лише тоді, коли монополіст може диктувати свої умови. Але зараз на ринку електроенергії умови диктує держава, це вона встановлює тарифи. Держава у вигляді НКРЕКП, Міністерства палива та енергетики і АМКУ повністю має всі механізми роботи з будь-яким монополізмом. Всі важелі управління знаходяться в руках держави. І саме держава є найбільшим монополістом», - сказав він.

Проілюстрував таку ситуацію експерт на прикладі засідання Антимонопольного комітету: «На останньому засіданні АМКУ розглядались два питання — заява ДТЕК, звинувачує НКРЕКП у створенні антиринкових умов на ринку електроенергетики, і звинувачення ДТЕК у монополізмі, зловживання монопольним становищем з боку НКРЕКП. Мене дивує, чому звинувачення на адресу НКРЕКП розглядалася в закритому режимі, а звинувачення ДТЕК — у відкритому. Я глибоко переконаний, що подібні питання повинні розглядатися у відкритому режимі».

Крім того, за словами експерта, питанням монополізму наразі в Україні лише спекулюють.

Читайте також: Чиновники планують рятувати енергетику за чужі гроші

«Зараз йде чистої води спекуляція питанням монополізму. Треба визначити, що мається на увазі під словом «монополізм», коли говорять про монополізм ДТЕК. Вони використовували свою силу для тиску на споживача, для тиску на ринок? Вони радикально збільшили ціну? Або вони просили і обґрунтовували ціну? Це різні речі. Адже ціни повністю контролює Міністерство палива та енергетики. Якщо говорити про монополізм, то потрібно абсолютно чітко сказати, де монополіст застосував свою неконкурентну силу. В чому? Я от досі не почув цього», - підсумував пан Саква.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, підвищення тарифів повинно відбуватись паралельно з реформуванням енергоринку. На жаль, цього в Україні не відбувається. Таку думку висловив експерт із питань енергетики, голова «Бюро комплексного аналізу та програмування» Сергій Дяченко. Адже, за словами експерта, крім енергоринку, необхідно також реформувати і систему соцзахисту.

«Така цінова реформа синхронно мусить супроводжуватися реформою ринку і реформою системи соціального захисту. А цього не відбувається», – каже пан Дяченко.

 
Коментарі (0)