ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаРіст тарифів не покращує якості електропостачання

Ріст тарифів не покращує якості електропостачання

З 1 вересня в Україні майже на чверть підвищили тарифи на електроенергію. Це другий етап зростання цін на світло. Однак, експерти запевняють, що зростання тарифів не може відбуватися без одночасного реформування енергоринку.

Підвищення тарифів повинно відбуватись паралельно з реформуванням енергоринку. На жаль, цього в Україні не відбувається. Таку думку висловив експерт із питань енергетики, голова «Бюро комплексного аналізу та програмування» Сергій Дяченко, передає «Радіо Свобода».

За словами експерта, крім енергоринку, необхідно також реформувати і систему соцзахисту.

«Така цінова реформа синхронно мусить супроводжуватися реформою ринку і реформою системи соціального захисту. А цього не відбувається», – каже пан Дяченко.

Такої ж позиції дотримується й експерт «Київського інституту енергетичних досліджень» Світлана Голікова. Вона зауважує, що споживач, сплачуючи більше за електрику очікує покращення якості надання таких послуг. Натомість, за її словами, непоодинокими є віялові відключення, постачання за графіком тощо.

«З позиції держави – це її обов’язок трансформації ринку електричної енергії, щоб споживач міг отримувати принаймні в кількох постачальників якісну послугу, і тоді якщо він буде обирати, який постачальник дешевший йому», – зазначила експерт.

Однак, зважаючи на фінансові спроможності населення, нинішнє підвищення відносно помірне, вважає експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук. А от наступної весни, коли тарифи зростуть до 75 гривень за 100 кіловатів – це стане непосильним для багатьох, вважає він.

Читайте також: Україна почала постачати електрику до Польщі

«Тим людям, які будуть змушені рахувати кожну копійку за оплату електроенергії, їм залишиться обмежити себе у користуванні електронними приладами, починаючи від телевізора, кондиціонера і завершуючи чайником та мікрохвильовою пічкою», – зазначає пан Корольчук.

Читайте практичні поради як зекономити енергоресурси від «України Комунальної».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, українцям обіцяють не відключати електроенергію взимку. У Міненерго запевняють, що готові до проходження осінньо-зимового періоду. Крім цього, у відомстві повідомили про збільшення запасів вугілля на складах ТЕС.

 
Коментарі (0)