ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГДержава «підкине» населенню кошти на електрокотли

Держава «підкине» населенню кошти на електрокотли

Держава має намір компенсувати громадянам частину вартості електрокотла. На це передбачено кошти у 50 млн грн. За словами посадовців, відповідний проект постанови вже розроблено і найближчим часом його розгляне уряд.

Уряд виділив 50 млн грн на відшкодування тіла кредиту отриманого в уповноваженого банку (Ощадбанк) на закупівлю електротеплогенеруючих  установок або твердопаливних котлів для фізичних осіб та власників приватних домоволодінь. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов в ефірі радіо «Ера».

За його слова, проект постанови Кабінету Міністрів, яка визначить порядок такого відшкодування, вже розроблено і найближчим часом його розгляне уряд.

Андрій Білоусов пояснив, що проектом передбачено наступну схему: фізична особа отримує кредит в Ощадбанку, який, в свою чергу, формує реєстр позичальників та подає до Держенергоефективності. А вже Держенергоефективності  адресно відшкодовуватиме позичальнику до 20% тіла кредиту, але не більше 5 тис. грн.

«Виділені Урядом 50 мільйонів гривень дадуть змогу залучити 200 мільйонів гривень населеня і, за розрахунками фахівців, 36 тисяч домогосподарств зможуть перейти на електроопалення, скориставшись цією можливістю.  Але з кожним роком ця цифра буде збільшуватися», - підкреслив Андрій Білоусов.

Читайте також: Україна втрачає надію на опалювальний сезон

Він також поінформував, що підготовлено ще один проект урядової постанови, яка передбачає безкоштовне підключення споживачів електричної енергії для цілей переведення на електроопалення замість використання газових котлів. Паралельно енергопостачальні компанії прокладатимуть необхідні потужності електрокабелів та модернізуватимуть трансформаторні підстанції за рахунок своїх інвестиційних фондів, передбачених на модернізацію.

«Ми розуміємо, що окрім підключення самого електрокотла, необхідно провести комплекс заходів,  які  дадуть можливість безперебійно працювати мережам, трансформаторним підстанціям. Так, вже завтра весь приватний сектор  не перейде на електрокотли, бо в  нас електросистеми не готові. Процес буде проходити поступово і встановлення електрокотлів проходитиме паралельно, як планується,  із заміною електротехнічного обладнання  на більш потужніше»,- пояснив Андрій Білоусов.

Окрім того, посадовець зауважив, що до початку опалювального періоду 2014-2015 років в Україні планують ввести в експлуатацію 498 котелень, які працюватимуть на альтернативному паливі. Це дасть 4% економії споживання газу. Трохи більше 7% газу заощадять за рахунок організаційних заходів - оптимізація споживання тепла в багатоквартирних будинках, відключення окремих приміщень та будівель. За рахунок технічних заходів – а це модернізація котелень та систем теплопостачання, планують скорочення споживання газу на рівні 4,6%.

Нагадаємо, у зв’язку з газовою кризою в країні, за завданням уряду кожен регіон розробив план щодо скорочення споживання підприємствами теплоенергетики природного газу на рівні 30%.

 
Коментарі (0)