ГоловнаПублікаціїОСББДержавна епідемія ОСББ

Державна епідемія ОСББ

Громада повинна взяти на себе відповідальність управляти власним будинком, аби вона співпрацювала з державою за новою схемою, без принципів радянського менталітету.

В Україні 17% багатоквартирних будинків об’єдналися в ОСББ. В  той же час, в Україні приватизовано 93% житла. Про це «У.К.» повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

- Відповідно до чинного законодавства, будинок, у якому приватизовано понад 50% квартир, підлягає зняттю з державного балансу й передачі колективу власників».

Крім того, громада повинна взяти на себе відповідальність управляти власним будинком, аби вона співпрацювала з державою за новою схемою, без принципів радянського менталітету.

Систему житлово-комунального господарства треба перемкнути з опції «СРСР» (коли газ майже безкоштовно, квартира державна, а про те, як навести порядок у Цюрупинську, подумають у Москві) на опцію «ринок» (за газ плати, квартиру купуй, сміття сам вивозь).

Нагадаю, що процес переходу житлових будинків в формат ОСББ розпочався у 2002 році, коли парламент ухвалив Закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

У рамках виконання рішення Кабінету Міністрів ми супроводжуємо  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ОСББ» під час розгляду у Верховній Раді. Після врегулювання законодавства ОСББ зможуть повноцінно сприяти вдосконаленню ЖКГ.

За даними Асоціації ОСББ та ЖБК «Наш дім», наразі з  6 тисяч будинків, які знаходяться в Дніпропетровську, ОСББ створені в 248, ще 378 будинків працюють в форматі житлово-будівельного корпоративну.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (3)
Евгений3
01 Березня 2012 p. 15:58
На основании какого закона "будинок, у якому приватизовано понад 50% квартир, підлягає зняттю з державного балансу й передачі колективу власників"?
ІА «Україна Комунальна»2
02 Березня 2012 p. 18:01
Евгений, тут можно только предполагать, что имел ввиду министр, поскольку ни в законе "О приватизации государственного жилищного фонда", ни в законе "Об ОСМД" такой нормы нет. Хотя, в законе "Об ОСМД" существует норма, которая разрешает создание объединения в случае, если во время учредительного собрания жильцов есть кворум, который образуют 50% собственников приватизированных в доме квартир. Создание ОСМД предполагает снятие дома с госбаланса и передачи его на баланс коллективного собственника. Возможно, речь идет именно об этой норме)
SERGEY1
03 Березня 2012 p. 21:27
Чи дозволяється нараховувати оплату за послуги з утримання будинків і прибудинкових територій без затвердження тарифів(ВНЕСКІВ) органами місцевого самоврядування для ОСББ.\r\nЯкій порядок формування,погодження,затвердження тарифів(внесків)для О С Б Б