ГоловнаНовини ЖКГЖитлоДержавна іпотека не переконала українців у своїй доступності - опитування

Державна іпотека не переконала українців у своїй доступності - опитування

Доки не буде усунуто дисгармонію у стосунках громадянин-держава, уряд не поверне довіру свої виборців, скільки б не поліпшувалися умови надання державної іпотеки, кількість бажаючих нею скористатися буде мінімальною.

В Україні достатньо гострим залишається питання забезпечення громадян доступним житлом. Задля вирішення цієї проблеми державою було запроваджено низку программ, котрі дозволяють придбати житло на більш вигідних умовах. Так, поряд з програмою «Молодіжного житлового будівництва», «3% пільгової іпотеки» та програмою «Власний дім» з травня поточного року запрацювала нова президентська ініціатива «Доступне житло». За її умовами українцям надаються кредити на житло не дорожче 2-3% річних на 10-15 років. Та вже через місяць від початку реалізації цієї програми проблем та суперечностей назбиралося стільки, що хоч греблю ними гати, - банки не готові кредитувати, забудовники не мають відповідних до умов програми об’єктів, а самі люди  побоюються можливих ризиків і махінацій. З часом ситуація вирівнювалася, чиновники звітували про кількість наданих житлових кредитів, обсяги будівництва доступного житла та кількість вже «ощасливлених» сімей. Проте статистика залишається невтішною, як повідомляла «У.К.» раніше, за словами заступника голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігоря Лисова, 44% українських родин досі не мають власного житла та потребують поліпшення житлових умов.

Чому утримуються такі відсоткові ставки і що змушує відмовлятися українців від участі у державних житлових програмах «У.К.» з’ясовувала протягом минулого тижня. Так, у період з 12 по 19 листопада на шпальтах інформаційного агенства проходило опитування з ключовим питанням: чи готові ви придбати квартиру за державною іпотекою?

За його результатами виявилося, що більшість респондентів (55%) не готові до зашморгу у вигляді державної іпотеки через непевність у своїй державі, - люди бояться, що попри обіцянки уряд не зможе виконати своїх зобов’язань і вони будуть покинуті напризволяще з непосильними для них кредитами; 21% - відмовляється від житлового покращення через банальне небажання брати в борг у держави, мовляв, борги не даватимуть спати до самої виплати кредиту; 9% опитаних знаходяться на роздоріжжі, - придбали б квартиру за державною іпотекою, проте процедури оформелення кредиту надто складні; 8% - не потребують поліпшення житлових умов; і лише 7% респондентів – погодилися, що державні програми передбачають більш привабливі умови, ніж комерційні банки, і вони б залюбки ними скористалися.

Аналогічне опитування, ініційоване «У.К.» в соціальних мережах, не надто різнилося результатами, хіба читачі додали кілька своїх варіантів відповідей. Так, зокрема, дехто б погодився на придбання квартири за державною іпотекою, якби був достатньо поінформований щодо її умов, або ж якби кредитування проводилося в межах 0%.

Таким чином, можемо зробити висновок, що доки не буде усунуто дисгармонію у стосунках громадянин-держава, уряд не поверне довіру свої виборців, скільки б не поліпшувалися умови надання державної іпотеки, кількість бажаючих нею скористатися буде мінімальною.

 
Коментарі (0)