ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняДля енергетичної незалежності Україні знадобиться п'ятиріччя

Для енергетичної незалежності Україні знадобиться п'ятиріччя

Значне нарощення видобутку нафти і газу в Україні можливе не раніше як за 5 років.

Про це заявив підчас круглого столу «Пріоритетні напрями реалізації державної політики у сфері забезпечення енергетичної безпеки» голова Державної комісії України по запасах корисних копалин Георгій Рудько.

«Україна не може швидко наростити видобуток нафти і газу і стати енергетично незалежною державою. Для цього необхідно як мінімум 5 років», - сказав пан Рудько.

За його словами, для значного нарощування видобутку нафти і газу в Україні потрібний великий обсяг інвестицій, які можуть забезпечити тільки крупні іноземні інвестори і світові нафтові компанії.

Одними із чинників також є залучення в Україну найсучасніших світових технологій розвідки і видобутку вуглеводнів та наявність кваліфікованих фахівців, спроможних впроваджувати ці нові технології.

Читайте також: Газова залежність України: міф чи реальність?

«Перспективи видобутку вуглеводнів в Україні значні. Однак основною проблемою, на мій погляд, є використання застарілої методології видобутку. Ми досі буримо на неглибокі глибини. При цьому процес переходу на нові технології видобутку застопорився через брак коштів», - зауважив Георгій Рудько.

Він нагадав, що за підсумками 2011 року, власним видобутком газу в Україні було забезпечено лише 34,7% її потреб, а нафти - 7,2% від потреби. Обсяг видобутку газу в минулому році в Україні склав 20,6 млрд куб. м, при цьому його імпорт становив 38,7 млрд куб. м.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна в січні-листопаді 2012 року збільшила обсяги видобутку газу (природного і попутного) на 0,6% або на 101,9 млн куб. м у порівнянні з відповідним періодом 2011 роком, до 18 млрд 461,2 млн куб. м.

Зокрема, видобуток природного газу у країні зріс на 0,8% або на 135,2 млн куб. м і становив 17,739 млрд куб. м.

За матералами Укрінформ

 
Коментарі (0)