ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоІмпортним газом торгуватимуть усі

Імпортним газом торгуватимуть усі

Учора Кабмін опублікував постанову №939 від 3 жовтня, яка скасовує монопольне право НАК «Нафтогаз України» на продаж імпортного газу.

Тепер закордонним газом зможуть торгувати не тільки «Нафтогаз» і хімічні підприємства, але і будь-яка компанія, що володіє відповідною ліцензією. У число таких компаній входять облгази і незначна кількість газотрейдерів, - інформує «Комерсант-Україна».

Офіційно в Міненерго вчора відмовилися коментувати прийняте рішення. Проте джерело газети у відомстві заявило, що воно прийняте в рамках виконання зобов'язань України щодо реформування ринку газу. Цей закон на настійну вимогу Євросоюзу Україна прийняла ще в 2010 році, однак робота над реструктуризацією газового ринку до цих пір не розпочато. Ще однією причиною прийняття документа є необхідність залучення інвесторів до будівництва терміналу для поставок скрапленого газу в порту «Південний».

Прийняте рішення, за словами джерела з Міненерго, дозволить демонополізувати ринок газу з урахуванням того, що в найближчому майбутньому можуть з'явитися відмінні від «Газпрому» постачальники палива в країну.

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що прийняття цієї постанови знімає будь-які перешкоди для імпорту газу в Україну. «Тепер будь-яка компанія, що має ліцензію на продаж газу всередині країни, видану НКРЕ, може імпортувати, розмитнювати і продавати імпортований газ», - зазначив Дмитро Марунич.

На думку експерта, вимога мати ліцензію не дозволить вийти на український ринок «Газпрому» або його структурам. «Головними продавцями імпортного газу в цьому випадку можуть стати облгази, міськгази і інші газотрейдери, що працюють в регіонах», - зазначив експерт.

 
Коментарі (0)