ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняДля модернізації житлового фонду України потрібно близько 30 млрд євро

Для модернізації житлового фонду України потрібно близько 30 млрд євро

Україні необхідно вирішити питання надання субсидій чи інвестуванню коштів у термомодернізацію.

Цьогоріч з бюджету планується виділити  на субсидії близько 70 млрд гривень. У той же час на підтримку термомодернізації («теплі» кредити і Фонд енергоефективності) виділено 800 млн гривень - несумірні цифри. Особливо з огляду на те, що для модернізації всього житлового фонду України потрібно близько 30 мільярдів євро.

 Про це розповів в інтерв’ю виданню «Факти» Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, передає прес-служба Урядового порталу.

«В бюджетній резолюції на наступний рік ми передбачаємо виділення на ці цілі 1.8 млрд гривень. Крім того, Європейський союз підтвердив готовність внести до фонду 100 млн євро (близько 3 мільярдів гривень). Це сума, якої буде достатньо для запуску програми і початку масової реконструкції будинків», - повідомив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр вважає, що такі інвестиції будуть приносити швидкий і істотний ефект для економіки. Досвід показує, що будинкам, які вже провели повну модернізацію, вдалося знизити витрати тепла на 65 відсотків.

«Дуже важливо, щоб власники будинків були прямо включені в процес модернізації. Інакше неможливо домогтися ефективності інвестицій. Такий принцип діє у всіх без винятку європейських країнах. В результаті термомодернізації в будинку збільшується вартість квартир (з досвіду країн Європи - на 20-25 відсотків) і підвищується якість життя. Логічно, якщо люди вкладуть в це свої гроші», - розповів Геннадій Зубко.

Також Віце-прем’єр окремо зупинився на питанні економії комунпослуг при проведеній термомодернізаціїбудинку. Наприклад, опалення квартири в стоквартирному будинку обходиться сім'ї в середньому в 1800 гривень щомісяця. Якщо в будинку встановити ІТП, витрати знижуються приблизно до 1500 гривень. Економія - 300 гривень на місяць. За опалювальний сезон - 1800 гривень.

«Щомісячний внесок за кредитом при цьому складе 50 гривень. За рік виходить 600 гривень. Таким чином, ефект від термомодернізації покриє всі витрати по кредиту і принесе сім'ї додаткову  економію. Причому після того, як борг буде погашений, платежі банку припиняться, а економія залишиться», - зазначив він.

За словами Геннадія Зубка, з запуском Фонду енергоефективності програма «теплих» кредитів не буде згортатися. «Ми вважаємо: чим більше різних програм енергоефективності, тим краще для економіки України. Разом з міжнародними донорами прийняли рішення про те, що Фонд зосередиться на реконструкції багатоповерхових будинків, а «теплі» кредити будуть надаватися власникам індивідуального житла», - підкреслив Геннадій Зубко.

 

 
Коментарі (0)