ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаДніпропетровщина переходить на локальні котельні

Дніпропетровщина переходить на локальні котельні

У місті Павлоград Дніпропетровської області впроваджується пілотний проект з оптимізації схем теплопостачання, у рамках якого планується поетапно перейти на систему локальних котелень та відмовитись від великих нерентабельних котелень

Створення локальних котелень дозволить суттєво зменшити енерговитрати при виробництві тепла та запобігти втратам при його транспортуванні за рахунок максимальної наближеності до споживача.

Згідно з проектом у місті будуть збудовані 11 локальних котелень. Першу котельну планується ввести в експлуатацію до початку наступного опалювального сезону.

Перша локальна система теплопостачання обслуговуватиме один з мікрорайонів, в якому проживає 7,5 тис. людей. Котельня забезпечить теплом 34 багатоповерхові будинки.

Наразі котельня вже обладнана сучасними автоматизованими газовими водонагрівальними котлами, автоматизованою системою обліку та управління на всіх етапах виробництва і споживання тепла, що дозволить автоматично регулювати температуру теплоносія в залежності від температури зовнішнього середовища. Така система дозволить зменшити виробничі витрати майже на 30%.

Щорічна економія від роботи такої котельні становитиме майже 2,4 млн грн. Дані  кошти планується скеровувати в подальшу модернізацію системи теплопостачання міста. Розрахунковий термін окупності проекту – 2,5 роки.

Для введення котельної в експлуатацію необхідно завершити роботи з підведення мереж газо- й водопостачання, а також провести пуско-налагоджувальні роботи котельного обладнання. Також цього року розпочнеться будівництво другої локальної котельної.

Досі три мікрорайони міста, де проживає 30 тис. людей, забезпечувала теплом велика промислова котельня збудована ще в 60-х роках. Котельня є надмірно енерговитратною – втрати тепла в мережах складають 16-23%.

«При занадто довгій системі тепломереж від таких котельних до споживача виникають значні втрати тепла. Тому розробка та запровадження схем оптимізації теплопостачання з урахуванням особливостей кожного міста є ефективним механізмом покращення надання житлово-комунальних послуг жителям області», - зазначив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дмитро Колєсніков.

 
Коментарі (0)