ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДо України наближається європейський газ

До України наближається європейський газ

Україна іде європейським шляхом у вирішенні газових проблем. Зокрема, уряди України та Хорватії домовилися про створення Адріатичного газового коридору. Меморандум підпишуть уже завтра.

Україна і Хорватія завтра підпишуть меморандум про Адріатичний газовий коридор, який сполучатиме Україну, Угорщину й Хорватію. Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з помічником Держсекретаря США Вікторією Нуланд.

«Завтра в Україні з офіційним візитом перебуватиме Прем'єр-міністр Хорватії Зоран Міланович, і ми маємо намір підписати меморандум, відповідно до якого на узбережжі Адріатики буде збудований LNG-термінал і трубопровід», - зазначив очільник уряду.

Зокрема, Микола Азаров заявив, що Україна ставить за мету значно знизити свою залежність від поставок газу із Росії. І як наслідок, впроваджує заходи, які дають змогу вдвічі скоротити споживання російського газу.

«Ми вжили заходів для збільшення обсягів газу власного видобутку. Зокрема, провели переговори з найкрупнішими компаніями – Shell, ExxonMobil, Chevron. З усіма цими компаніями у нас вже підготовані відповідні угоди. Ми уважно вивчили досвід США із видобутку сланцевого газу, і розраховуємо, що сланцеві родовища дозволять нам у перспективі видобувати від 10 до 20 мільярдів кубометрів газу», - додав Микола Азаров.

Нагадаємо, раніше Прем'єр Микола Азаров заявляв, що за три роки Україна переплатила за газ до 20 млрд доларів.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Адріатичним коридором буде транспортуватися природний газ через три країни і  в майбутньому він буде підключений до Трансадріатичного газопроводу в Південній Європі.

Заступник Міністра закордонних справ Хорватії Йошко Клішович раніше зазначав, що газовий коридор дозволить диверсифікувати поставки блакитного палива, підвищити безпеку енергопостачань в регіоні і сприятиме зниженню залежності Європи від російського газу на тлі загострення газових відносин між Україною і Росією.

За словами пана Клішовича, проект може фінансуватися за рахунок коштів ЄС і зацікавлених компаній. Водночас він не назвав вартості реалізації проекту.

 
Коментарі (0)