ГоловнаПублікаціїАналітика ЖКГ стає заручником «газової війни»

ЖКГ стає заручником «газової війни»

На енергетичному фронті України назріває нова «газова війна». Водночас, на горизонті вітчизняного бізнесу з’являються нові перспективи. «Україна Комунальна» пропонує огляд найактуальніших подій тижня, що минає.

«Газові стосунки» України з Росією переживають нелегкі часи. Подією тижня, що сколихнула всю країну стала заява російського газового монополіста «Газпром» стосовно боргів українських партнерів. Зокрема, була оприлюднена інформація про те, що НАК «Нафтогаз України» не сплатила за постачання газу за серпень, заборгувавши російській енергетичній компанії» 882 мільйони доларів. Небезпечним борг виявився своїми наслідками.  Як повідомив голова ВАТ «Газпром» Олексій Міллер, за контрактом, укладеним між компаніями у 2009 році, у разі порушення умов платежів передбачається перехід на систему передоплати за поставку газу. Передоплата може бути запроваджена уже в грудні.

Втім, український уряд назвав ситуацію «не критичною». Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що питання тримається під контролем,  однак, це проблема двох господарюючих суб'єктів . На слова Прем'єра неодмінно відгукнувся голова російського уряду Дмитро Медведєв.

«З боку України вже з'явилися повідомлення, реакція. Вони кажуть, що проблеми з оплатою газу є, але вони не є критичними. Я боюся, що це занадто м'яка оцінка. Проблеми є і вони цілком критичні» - заявив Дмитро Медведєв.
 
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький пообіцяв вирішити «газовий конфлікт» впродовж лічених днів. У свою чергу, Віце-прем’єр міністр Юрій Бойко вдався до більш категоричних коментарів, мовляв Київ залишає за собою право відповісти російській стороні тією ж монетою.
 
«Якщо брати суто партнерські відносини з російськими колегами, то ми завжди страхували їх в пікові періоди, коли було важливо зберегти транзит газу до Європи. І «Газпром» за рахунок нашої підтримки виконував свої контрактні зобов'язання», - зазначив пан Бойко.
 
«Якщо буде такий формальний підхід із боку російських колег, ми залишаємо за собою право так само використовувати контракт тільки на закупівлю, і всю повноту відповідальності за транзит газу до Європи з боку російського «Газпрому» буде покладено тільки на них. Ми вже їм плече не підставимо», -пригрозив Віце-прем’єр.
 
 
На жаль, гучні заяви чиновників проблем не вирішують. За інформацією російських ЗМІ, згідно з додатком до контракту «Газпрому» і НАК «Нафтогаз України», «за кожен день прострочення платежу не пізніше 1 жовтня 2013 року нараховується сума в розмірі 6% річних починаючи з 8 вересня і закінчуючи датою оплати». Таким чином борг України станом на 1 листопада збільшився за рахунок відсотків на 7,7 млн доларів, до 890 млн доларів.
 
«Газові пристрасті» не оминули й населення. Так, Президент Віктор Янукович дав згоду на підвищення тарифів на газ для населення. Зокрема, на такий крок голова держави зважився заради кредиту Міжнародного Валютного Фонду.
 
Нагадаємо, нещодавно в Україні почала роботу технічна місія МВФ, підсумки якої можуть вплинути на подальший хід переговорів щодо відновлення співпраці держави з фінансовою організацією. Зокрема, йдеться про відкриття нової кредитної лінії для України  в обсязі близько 15 млрд дол.  Ці кошти в першу чергу необхідні для проведення виплат за попередніми кредитами МВФ - у жовтні-листопаді цього року держава має виплатити фонду три транші на загальну суму 1,57 млрд дол. Ще 2,5 млрд дол. потрібно виплатити в 2014 році. Як і раніше, однією з ключових умов для отримання фінансової допомоги МВФ є підвищення тарифів на газ для населення України на 40%.
 
Раніше Президент Віктор Янукович заявляв про неготовність піти на виконання принципової вимоги МВФ . Також підняття ЖКГ-тарифу категорично виключали в уряді. 
 
«У поточному сезоні тарифи підвищувати не будуть, оскільки уряд бере до уваги не тільки економічні обґрунтування, а й соціальну складову, і уряд прийняв таке рішення, саме з урахуванням соціальної складової», - заявляв Віце-прем’єр міністр Олександр Вілкул.
 
Так, всупереч обіцянкам, Президент Віктор Янукович погодив значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. 
 
Втім,  подорожчання стосується не всіх споживачів,  а тільки тих, хто використовує понад 3,5 тис. кубометрів газу в рік. Проект нової тарифної сітки вже направлений до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики. Внесення відповідних змін в стару постанову Кабінету міністрів планується затвердити в найближчу середу.
 
Поміж тим, на «енергетичному фронті» є втішні новини.  Україні вдалося домовитися  з американською компанією про видобуток газу зі сланцевих порід на Олеській газовій площі. 
 
Так, Кабінет міністрів схвалив проект Угоди про розподіл продукції (УРП) з американською компанією Chevron, яка має намір інвестувати в цілому понад 10 млрд дол. США в розробку і видобуток газу зі сланцевих порід на Олеській газовій площі (розташована на території Львівської та Івано-Франківської областей).
 
Проблема споживання блакитного палива не втрачає актуальності в Україні впродовж років. Держава, у свою чергу, помалу переходить на економне споживання природного газу та його заміну альтернативними джерелами. Так, у  сфері житлово-комунального господарства споживання газу, зокрема для виробництва теплової енергії, зменшилося на 8% за 9 місяців поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 
 
Наразі по Україні на альтернативні види палива переведено 414 котелень, з них з початку року перевели 160. Окрім того, держава впроваджує інші заходи для забезпечення енергоефективності. Так, місцеві адміністрації зобов’язали до 15 листопада цього року переглянути регіональні програми модернізації систем теплопостачання з урахуванням необхідності скорочення споживання природного газу на виробництво теплової енергії на 50 відсотків та подати їх на погодження до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.
 
 
Зелене світло на тижні, що минає з’явилося на шляху українського бізнесу. За результатами чергового дослідження Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «DoingBusiness – 2014», Україна цьогоріч поліпшила свій рейтинг серед країн світу. Впровадивши регуляторні реформи у 8 сферах, держава стала одним з найбільш успішних реформаторів бізнес-клімату, піднявшись  на 28 пунктів - до 112 місця, у порівнянні із минулорічними результатами. 
 
Значний прорив за останній рік Україна зробила у галузі будівництва. Зокрема, поліпшилася  позицію за індикатором «Отримання дозволів на будівництво» - із 183  до 41 місця. Як зазначають у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, масштабне реформування у галузі здійснено з прийняттям закону «Про регулювання містобудівної діяльності». На виконання його положень прийнято 3 закони, 21 постанову уряду, 15 наказів Мінрегіону, 3 настанови та 4 ДБН. 
 
Нагадаємо, рейтинг у дослідженні «DoingBusiness – 2014» є одним із ресурсів для оцінки інвесторами ділового клімату та умов ведення бізнесу в країні та, відповідно, основою для прийняття інвестиційних рішень.
 
Зміни на цьому тижні відбулися у сфері української нерухомості. Фонд держмайна в середу офіційно підтвердив вступ у силу з 1 листопада нових правил обов'язкової оцінки нерухомості. ФДМ затвердив перехідний період для набрання чинності нового зобов'язання: до 1 лютого 2014 року нотаріуси при оформленні угод ще зможуть приймати оцінні висновки, складені несертифікованими оцінювачами до 31 жовтня включно. Однак, оцінні висновки, складені з 1 листопада, повинні бути зроблені фахівцями, які отримали сертифікати за новим вимогам. За словами оцінювачів, з 1 листопада вартість їх послуг може злетіти мало не в 10 разів.
 
Окрім іншого, на тижні, що минає була порушена іще одна не менш важлива для України проблема - переробки і зменшення кількості твердих побутових відходів. 
 
Верховна Рада оприлюднила проект закону № 3489, яким передбачено зміни в діючий закон «Про відходи». Проект закону пропонує ввести депозитний збір на тару та упаковку. Передбачається, що депозитний збір буде включений в ціну скляної, жерстяної і полімерної упаковки, за яку можна буде отримати грошове повернення в муніципальних пунктах прийому тари. Таким чином, планується стимулювати населення і виробників продуктів харчування до економного використання ресурсів і до зменшення кількості побутових відходів.
 
Інша ініціатива держави, щодо переходу на європейську систему перероблення ТПВ, системне вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища та зміну законодавчого регулювання поводження з ТПВ поки що не набуває бажаної популярності. 
В Україні планується будівництво 10 сміттєпереробних заводів у різних містах в рамках Національного проекту «Чисте місто» - система комплексів з переробки твердих побутових відходів». Реалізація проекту дозволить скоротити до 50% обсяги захоронення ТПВ на полігонах та використовувати 50 і більше відсотків відходів в якості вторинних та енергетичних ресурсів для повторного використання у виробництві та секторі відновлювальної енергії.
 
Однак, деякі  потенційні інвестори виявилися неготовими до участі у проекті, у зв’язку із чим, його реалізація гальмується. Термін подання документів та пропозицій  на участь у реалізації Національного проекту «Чисте місто» - система комплексів з переробки твердих побутових відходів» продовжено до 12 листопада 2013 року.
 
 
Коментарі (0)