ГоловнаНовини ЖКГПодіїДомашня сонячна енергетика набирає популярність в Україні

Домашня сонячна енергетика набирає популярність в Україні

«Зелена» енергетика швидко розвивається у світі, на її частку в окремих країнах припадає до 50 % (як у Швеції) споживаної електроенергії.
Однак в Україні темпи розвитку цієї галузі недостатньо високі, а її частка в загальній потужності не перевищує 1-2 %. Але, тим не менше, і в нашій країні «побутова» сонячна електроенергетика демонструє тенденцію сталого зростання. За 2016 рік у цій галузі був встановлений майже п'ятикратне зростання числа домашніх електростанцій на сонячних панелях. Кількість домашніх СЕС (сонячних електростанцій) збільшилася з 244 в кінці 2015 року – до 1109 за підсумками 2016. Стимулом для зростання є існування високих «зелених» тарифів на електроенергію, віддану в мережу домогосподарствами.
 
Для того, щоб станція приносила дохід, потрібно не тільки встановити на дахах або у дворі сонячні панелі, але і подбати про економію. На price.ua  побутова техніка  з класами енергоефективності А і А+ користується все більшим попитом, а це свідчить про підвищення інтересу українців до енергозберігаючих технологій. Без оснащення житла економними приладами домашня СЕС може не тільки не виправдати, але і приносити збитки. Адже тариф близько 5 гривень за кіловат-годину поширюється не тільки на електрику, відданий в мережу, але й спожиті кіловати.
 
Перша домашня сонячна електростанція в Україні була офіційно зареєстрована в 2014 році. Звичайно, сонячні панелі існували і використовувалися для побутових потреб і раніше, проте це, як правило, були невеликі установки, що використовуються для допоміжних цілей. За останні 2 роки, окрім стрімкого зростання кількості, збільшилися і якісні показники. Якщо в 2 кварталі 2015 року сумарна потужність домашніх СЕС становила всього 800 кВт, то до кінця 2016 вона зросла до 16700 кВт. Таким чином, якщо на початку 2015 середня потужність домашньої електростанції становила 8,5 кВт, то в 2016 вона збільшилася до 15 кВт.
 
Варто також зауважити, що найбільш значний ріст був помічений в 4 кварталі 2016 року. Станом на жовтень в країні функціонувало 625 СЕС, сумарною потужністю 7,9 МВт, а вже в кінці року їх число досягло згаданих 1109 електростанцій, 16,7 МВт. Таким чином, всього за 3 місяці продуктивність побутових СЕС в Україні збільшилася більш, ніж у 2 рази.

 

Матеріал на правах реклами price.ua 

 
Коментарі (0)