ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняДонецькі комунальники «воюють» з магнітами

Донецькі комунальники «воюють» з магнітами

Донецький водоканал починає «антимагнітну» кампанію. Спеціальні індикатори допоможуть боротися з втручанням у роботу лічильників.

КП «Донецькміськводоканал» почне встановлювати спеціальні протимагнітні індикатори  на приладах обліку великих споживачів води. В першу чергу, в їх число потраплять міські розважальні заклади, автомийка, спортивні комплекси і басейни. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі підприємства.

Антимагнітні індикатори допоможуть зафіксувати будь-які спроби втручання в роботу водоміра і зможуть послужити доказом у разі судового розгляду.

Підприємство вже має досвід використання подібних антимагнітних пристроїв. Вони були застосовані стосовно великих споживачів водоканалу і показали свою ефективність. Тепер антимагнітні індикатори підприємство планує встановити на водомерах всіх розважальних закладів міста, ресторанів, кулінарії, кафе, спортивних комплексів, басейнів, а також автомийок та СТО. Перша партія антимагнітних наклейок вже закуплена. У лютому і березні такі наклейки будуть розміщені на приладах обліку 726 кафе, автомийок, нічних клубів у всіх районах міста.
 
«Обдурити» антимагнітний індикатор не вдасться. Він являє собою спеціальну пломбу, з розміщеним на ній магнітотвердим елементом, вкритим шаром захисного полімерного покриття. При впливі на лічильний механізм приладу обліку зовнішнім магнітним полем, індикатор намагнічується і змінює зовнішній вигляд, тому приховати факт втручання вже не вдасться.

Позбутися від такої пломби теж не вийде. Кожна пломба-індикатор має індивідуальний порядковий номер, який дублюється на відривному елементі наклейки і заноситься в журнал реєстрації. При спробі зняття пломби руйнується структура індикатора, що також одразу буде помітно.

Штрафні санкції до порушника будуть виставлятися згідно п. 5.18., 3.3., 3.4. «Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України». Штраф за втручання в роботу приладу обліку може обійтися власнику в десятки тисяч гривень в залежності від діаметра перерізу труби і обсягів водоспоживання.

При проведенні експертизи індикатор дозволяє визначити силу і напрям прикладеного магнітного поля, а також його достатність для зміни показань приладу обліку. Це послужить доказом втручання в роботу водоміра у суді.

При цьому виробник антимагнітних наклейок звертає увагу, що побутові прилади і мобільні телефони не випромінюють магнітного поля такої величини, яка могла б вплинути на індикатор. Індикатор стабільно працює при температурі повітря від -40ºС до +120ºС, стійкий до сонячного випромінювання, термоокислювального старіння, мінеральної олії.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», водоканал Донецька значно скоротив витрати води у мережах завдяки реалізації енергозберегаючих проектів. В цьому році оптимізація роботи підприємства буде продовжуватись. 

 
Коментарі (0)