ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняДонецькі очисні споруди стали безпечнішими

Донецькі очисні споруди стали безпечнішими

У разі загрози виникнення надзвичайної ситуації спрацьовує багаторівнева система оповіщення персоналу

На Донецьких очисних спорудах встановлена ​​сучасна система раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у ​​разі їх виникнення.

Про це повідомляє міський Комунальний портал.

«Донецькміськводоканал» - перше в Донецькій області комунальне підприємство, що володіє такою системою. Донецькі очисні споруди, розташовані за межею міста, збирають стоки з усього мегаполісу і деяких прилеглих населених пунктів. Тут проходить повне очищення і знезараження промислових та господарських стічних вод за допомогою хлорвмісних речовин. Спеціально обладнаний склад для зберігання хлору та хлораторні установки обладнані згідно з усіма нормами техногенної безпеки, тому при дотриманні правил зберігання та експлуатації хлору не становлять небезпеки для навколишнього середовища і людей. Але не можна забувати, що хлор – потенційно небезпечна хімічна речовина, яка в разі викиду через техногенну аварію, може за лічені години поширитися на кілометри навколо. Тому від швидкості реагування персоналу очисних споруд, оперативності усунення витоку та оповіщення населення залежить безпека, здоров'я і життя десятків тисяч людей.

Система раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у ​​разі їх виникнення складається з певного набору датчиків, які реагують на будь-які зміни в навколишньому просторі, автоматично передаючи інформацію на сервер централізованого техногенного моніторингу. Система веде безперервний контроль доктричних і критичних параметрів гранично допустимих концентрацій хлору, що дозволяє на ранньому етапі виявляти аварійні ситуації: «Важливо, що ця система функціонує в безперебійному режимі, безперервно, без втручання людини, тому так званий людський фактор виключений. Електропостачання здійснюється від джерел безперебійного електроживлення. Також передбачена програмна і апаратний захист системи від спроб несанкціонованого доступу користувачів до системної інформації та об'єктових пристроїв», - розповідає інженер сектора цивільного захисту КП «Донецькміськводоканал» Борис Бозіев.

У разі загрози виникнення надзвичайної ситуації спрацьовує багаторівнева система оповіщення персоналу, керівного складу підприємства, територіальних органів МНС та цивільного захисту населення. Крім того, сигнал про виникнення аварії передається на пульт чергового диспетчера МНС області та Україні. Система також визначає вихідні дані про зону можливого ураження.
 
Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)