ГоловнаПублікаціїЖитло«Доступне» житло в обмін на громадянство

«Доступне» житло в обмін на громадянство

В умовах світової кризи, представники будівельної галузі різних країн використовують найменшу можливість для залучення іноземних інвестицій і збільшення обсягів реалізації житла, нехай навіть і незначного.
Одним із таких інструментів є зобов'язання купівлі житла в тій країні, де потенційний клієнт має намір отримати дозвіл на проживання. 
 
Розглянемо перелік країн, де діють подібні законодавчі норми, і уряди яких затвердили зобов'язання майбутніх громадян володіти нерухомістю. Отже, «скільки коштує» дозвіл на проживання (ДНП) в світі, з'ясували експерти BusinessClass.
 
Латвія
 
Латвія характеризується найбільш доступною вартістю житлової нерухомості, при придбанні якої можна отримати ДНП. Можливість отримання посвідки на проживання в Латвії надається за умови купівлі житла вартістю 71 тис. та 143 тис. євро у периферійних і центральних районах країни відповідно. Спочатку посвідка на проживання видається строком на п'ять років. Після закінчення цього терміну можна отримати постійну посвідку на проживання, що ще через 5 років дозволяє подати документи на надання громадянства. Таким чином, латвійське громадянство можна отримати через 15 років після купівлі самої нерухомості і, безумовно, за умови дотримання ряду додаткових вимог.
 
Греція
 
Греція, яка зовсім нещодавно вступила в клуб «ДНП при купівлі житла», надає можливість отримання посвідки на проживання при купівлі нерухомості вартістю в 250 тис. євро. Строком вона на 5 років. Окрім того, власник може її багаторазово продовжувати. При цьому отримати ДНП може як домовласник, так і члени його сім'ї.
 
Сейшельські острови
 
На Сейшельських островах отримати ДНП можна при купівлі нерухомості лише в одному житловому проекті. Мова йде про штучний острів Еден, вартість житла на якому від 273 тис. євро. Посвідка видається на 5 років. Після закінчення цього терміну можна подати прохання на отримання громадянства. Посвідку на проживання може отримати як власник нерухомості, так і його родина (дружина, діти до 18 років).
 
Кіпр
 
Кіпр надає ДНП за купівлю нерухомості вартістю від 300 тис. євро. Тимчасова посвідка на проживання замінюється через 1-4 роки постійною, а ще через 5 років з'являється можливість подати прохання на отримання громадянства або ж продовжити посвідку на проживання. Отримати ДНП також може власник нерухомості і його родина.
 
Болгарія
 
Разом з Кіпром на восьмій-дев'ятій позиції рейтингу знаходиться Болгарія, де за купівлю житла вартістю від 300 тис. євро можна отримати ДНП на рік з правом багаторазового продовження.
 
Іспанія
 
Підсумковим рішенням іспанського уряду стала можливість отримання ДНП при купівлі нерухомості вартістю не менше 500 тис. євро. Якби Іспанія все-таки встановила мінімальну вартість, яка спочатку обговорювалося на рівні 160 тис. євро, це дозволило б їй буквально «увірватися» в число лідерів рейтингу «доступне ДНП при купівлі житла». Однак, цього не сталося.
 
Італія
 
Слідом за Іспанією, також аналізує можливість запровадження аналогічної практики. Відмінність у тому, що грецький уряд хоче знизити мінімальну вартість житла до 200 тис. євро.
 
Арабські Емірати
 
Зараз в ОАЕ завершується процес становлення процедури надання посвідки на проживання домовласникам, які придбали нерухомість вартістю понад 97 тис. євро. Житло для покупця є гарантією того, що ДНП можна буде подовжувати необмежену кількість разів. Однак це не означатиме, що за купівлю нерухомості її власник отримає право на громадянство. Окрім того, в Еміратах оформляють житло переважно на главу сім'ї, а діти і дружина можуть отримати посвідку на проживання згодом. 
 
Малайзія
 
Малайзія надає можливість отримання ДНП за покупку нерухомості вартістю 124,5 тис. євро. Посвідка на проживання в країні надається на необмежений період. Однак отримати на її підставі громадянство неможливо. Разом з власником нерухомості ДНП надається також його дружині і дітям. Поряд з цим, влада Малайзії обговорює можливість підвищення до 249 тис. євро мінімальної вартості нерухомості, яка дає право на ДНП.
 
Катар
 
Катар надає ДНП лише при купівлі житла в трьох проектах, не обмежуючи мінімальну вартість нерухомості. Проте існуючий рівень цін у розмірі 2,5-4 тис. євро за кв. метр дозволяє говорити про те, що зробити це можна, лише витративши на купівлю не менше 165 тис. євро. Так само, як і в Малайзії, ДНП в Катарі не надає подальшого права отримання громадянства, а зберігається за одержувачем протягом терміну володіння нерухомістю. Крім домовласника посвідку на проживання можуть отримати його дружина і діти.
 
Зараз, в епоху всесвітньої глобалізації, коли саме поняття еміграції фактично припиняє існувати в своєму первісному значенні, практика надання ДНП за купівлю нерухомості буде отримувати все більшого поширення.
 
Коментарі (0)