ГоловнаКоментаріГазопостачання«Дружня» знижка на російський газ не допоможе споживачам

«Дружня» знижка на російський газ не допоможе споживачам

Росія зробила знижку на газ для України. Втім, за словами експерта, така заява є не більш як маніпуляцією, адже вартість газу для українських споживачів залишиться незмінною.

Заяви про зниження ціни на газ для України - не більше, ніж маніпуляція, яку використовують для покращення образу «дружньої» Росії перед  Вільнюським самітом та зняття суспільної напруги в Україні після російських торговельних війн. Про це заявив народний депутат, член парламентського комітету з питань паливно-енергетично комплексу та ядерної безпеки Ігор Васюник, пише «Економічна правда».

За його словами, йдеться не про зниження ціни для українського споживача, а про ціну на технологічний газ, який потрібен для роботи та безперебійного постачання газу по газотранспортній системі України.
 
«Газ за ціною 260 доларів за тисячу кубометрів - це технологічний газ, який закупляється для наповнювання підземних сховищ. Він потрібен для обслуговування газотранспортної системи, для забезпечення безперебійного транзиту газу до Європи. Для цього в підземних сховищах повинно бути закачано не менше, ніж 19 млрд кубометрів газу. Окрім того, таку ж знижку на технологічний газ отримала приватна структура Ostchem Group DF. І таку знижку чи поступку отримують десятки фірм в Італії, на Балканах, Австрії чи інших європейських країнах», - каже пан Васюник.
За його словами, зроблена заява російським президентом Володимиром Путіним про «дружню» знижку на газ для України є лише геополітичною грою та маніпуляціями, зокрема і перед Вільнюським самітом.
 
«Про знижки можемо тоді говорити, коли їх отримає національний оператор, а не приватний. А вартість газу для українських споживачів як була так і залишається на попередньому рівні», - заявив Ігор Васюник.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна»  раніше, держава отримала знижку від «Газпрому» на газ для закачування в підземні сховища. За словами президента Росії Володимира Путіна, вона складе близько 260 дол. за тис. куб м. 
 
«Газпром» не без відома російського керівництва пішов на те, що допоміг Україні закачати необхідний газ в підземні сховища зі знижкою - це 260 доларів за тисячу кубів приблизно. Коли ціна на газ для України була зовсім недавно 400, а зараз впала до 380-390 доларів, ми зробили знижку для закачування в ПСГ», - заявив Володимир Путін.
 
Коментарі (0)