ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропа може допомогти вирішити газову суперечку

Європа може допомогти вирішити газову суперечку

Європа збирається подати офіційні претензії «Газпрому». У Міненерго вважають, що це зіграє на руку Україні в питанні реверсних поставок газу зі Словаччини.

Єврокомісія (ЄК) відкрито виступила проти «Газпрому». Заступник голови Єврокомісії з питань конкуренції Хоакін Альмунія звинуватив «Газпром» у перешкоджанні вільним постачання газу між країнами і заявив, що найближчим часом монополія отримає офіційні претензії комісії. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

Зокрема, Хоакін Альмунія заявив, що розслідування проти «Газпрому» ЕК перейшла до фази підготовки заяви про претензії.

«Ми підозрюємо, що «Газпром» перешкоджає вільному потоку газу через території держав-членів ЄС та диверсифікації джерел постачання»,- заявив Хоакін Альмунія.  «Газпром», за словами єврокомісара, також підозрюють у встановленні несправедливих цін на свою продукцію. Член Єврокомісії зазначив, що розслідування ведеться на підставі скарги Литви, але його охоплення є більш широким і включає Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину та Болгарію.

Нагадаємо, в минулому році ЄК відкрила офіційне розслідування за фактом порушення «Газпромом» антимонопольного законодавства. Якщо порушення будуть доведені, «Газпром» оштрафують на 10% річного обороту. Але якщо умови конкурентного ринку порушувалися протягом декількох років і завдали збитків галузі, компанія заплатить 30% річної виручки. Мало того, компанію можуть зобов'язати відмовитися від низки заходів і змусити змінити збутову і транзитну політику.

У прес-службі українського Міненерго проводиться Єврокомісією розслідування не коментують. Однак джерело в міністерстві заявило, що рішення ЄК допоможе Україні розблокувати постачання газу, що належить компанії RWE, зі Словаччини.

«Ми сподіваємося, що регулятор змусить «Газпром» і Словаччину відмовитися від практики дискримінації України як учасника Енергоспівтовариства і привести їх політику у відповідність з нормами європейського законодавства. Це дозволить словацькій стороні відкрити реекспорт газу в Україну», - зазначає джерело видання.

Вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров на переговорах з головою національної ради Словаччини Паволом Пашкою заявив, що Україна вимагає вільного доступу до словацької газотранспортної системи і просить владу цієї країни вплинути на підписання угоди про реверсні поставки газу в Україну.

У «Газпромі» не стали офіційно коментувати заяви України. Однак, як заявило джерело видання в монополії, у «Газпромі» сподіваються, що європейські регулятори будуть обережні при прийнятті рішень щодо компанії. «Європейські споживачі газу навряд чи підуть на конфлікт з компанією через Україну»,- зазначили у монополії.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Прем'єр - міністр Микола Азаров заявляв, що реверс газу через Словаччину є взаємовигідним. Тим часом в Міненерго визнають, що купувати у Словаччині газ Україні заважає «Газпром».

 
Коментарі (0)