ГоловнаПослугиНовини ЖКГКиян планують остаточно позбавити від хімічної небезпеки

Киян планують остаточно позбавити від хімічної небезпеки

Столична влада обіцяє незабаром позбавити Дарницький район і весь Київ в цілому від хімічної загрози з боку занедбаного підприємства. В даний момент вирішується, куди міська влада планує подіти небезпечний "спадок" радянської промисловості.

У КМДА оголосили про початок остаточного очищення територій непрацюючого з 1996 року заводу «Радикал». Вивозити небезпечні відходи планують з 23 липня. Про це повідомляє видання «Обозреватель».

У радянські часи це підприємство славилося виробництвом пестицидів. 15 липня 1996 "Радикал" припинив своє існування. Але на його територіях залишилися великі поклади небезпечних хімікатів. Йдеться про хлорвмісні та ртутьвмісні речовини, і про ризик потрапляння їх у грунт та воду.

Як пише видання, кияни пам'ятають чимало спроб очистити столичний завод "Радикал" від накопичених на ньому небезпечних речовин. Певні рухи в цьому напрямку здійснювалися в 2001, 2006 і 2012 роках. Останні потуги міських чиновників вирішити екологічну проблему розбилися об бар'єр безгрошів'я: всупереч широко розрекламованим намірам очистити "Радикал" вивезти вдалося лише частину хлорвмісних речовин. За інформацією видання, минулого року хлорвмісні відходи були спрямовані на переробку на завод у Польщу. Зокрема, в 2012 році було підготовлено техніко-економічне обгрунтування для очищення столиці від хлорвмісних відходів.

Зараз хлорвмісних речовин, що зберігаються в бочках, на заводі залишилося 45 тонн - і саме їх столична влада планує почати вивозити вже 23 липня. Так, цього року тендер виграла компанія "S.I.GROUP", яка раніше займалася очищенням заводу "Захід" від берилію.

Але, як пише видання, вивіз хлорвмісних відходів - просто крапля в морі порівняно з покладами ртутьвмісних речовин. Їх на "Радикалі" нарахували 200 тис. тонн.

Під час засідання робочої групи з вирішення екологічних проблем ВАТ "Радикал" також велися бурхливі дебати щодо того, куди ж дівати ці речовини. Розглядалася можливість переробки їх в Україні. Навіть велися переговори з заводом у Горлівці. Однак, як повідомляється, депутати міськради, громадськість Горлівки і мер міста категорично проти того, щоб більше 2 тис. тонн було перевезено до Горлівки для зберігання і подальшої переробки та утилізації

У зв'язку з цим київська влада ртутьмісткі відходи планують вивозити за межі України. На те, щоб повністю очистити територію колишнього заводу від пестицидів, ставлять тимчасові рамки - від 6 місяців до року.

У столичній міськдержадміністрації запевняють, на вивезення хлорвмісних речовин будуть використані 900 тисяч гривень з екологічного фонду, які вже є на рахунках.

У цілому ж безпека киян оцінюють в 300 млн грн. Саме стільки грошей необхідно на очищення території "Радикалу" від ртутьвмісних речовин. Наразі, місцева влада чекає коштів з державного бюджету на вивезення ртутьвмісних відходів.

 
Коментарі (0)