ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняФінансовий стан «Нафтогазу» під загрозою

Фінансовий стан «Нафтогазу» під загрозою

Заборгованість теплокомуненерго загрожує фінансовому стану НАК «Нафтогаз України» і на сьогодні становить 17 млрд грн.

НАК «Нафтогаз України» звернулася до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всіх можливих заходів щодо погашення існуючої заборгованості за спожитий природний газ.

За інформацією прес-служби держхолдингу, загальний борг підприємств теплоенергетики та теплоелектроцентралей (з урахуванням заборгованості перед ДК «Газ України» та боргів, які виникли до 2011 року) складає 17 млрд грн, з яких:

15,9 млрд грн – борг за газ, використаний для надання послуг з опалення та гарячого водопостачання;

1,1 млрд грн – борг за газ, використаний для виробництва електроенергії.

Крім того, з метою забезпечення джерел для розрахунків з постачальником імпортованого природного газу розпорядженням Кабінету Міністрів від 17 липня 2013 року №618-р Мінфіну доручено підготувати зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік» щодо надання компанії компенсації у розмірі 10,7 млрд грн. Зазначені кошти «Нафтогаз України» не отримав.

На сьогодні заборгованність споживачів за використаний природний газ (17 млрд грн) та некомпенсована різниця між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації (10,7 млрд грн), разом складають 27,7 млрд грн.

«НАК «Нафтогаз України» вживає всіх можливих заходів для надійного забезпечення природним газом всіх категорій споживачів і наголошує, що погашення існуючої заборгованості за спожитий природний газ та отримання компенсаційних коштів дозволять не лише значно покращити фінансовий стан компанії, але й забезпечити додаткові надходження до Державного бюджету» - зазначають у прес-службі.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, НАК «Нафтогаз України» збирається погасити борг перед російським газовим монополістом «Газпром» за спожитий у серпні газ в обсязі 882 млн дол. за рахунок стягнення заборгованості з підприємств теплокомуненерго.

 
Коментарі (0)