ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаДержава попрощається з енергетичними активами

Держава попрощається з енергетичними активами

Фонд держмайна затвердив план продажу державної долі енергетичних підприємств. Експерти впевнені, що це один з небагатьох реальних способів виконання амбітного плану приватизації цього року.

У Фонді держмайна планують в 2014 році масштабну приватизацію об'єктів енергетики. До продажу заплановані пакети акцій 7 генерацій, 12 обленерго і 40 міськ - і облгазів. У Міненерго констатують, що впливати на ринок через продаються активи все одно неможливо, повідомляє газета "Комерсант".

У понеділок Фонд держмайна (ФДМ) опублікував свій наказ N149, яким затвердив перелік підприємств, запланованих до продажу в цьому році. Зокрема, у Фонді розраховують виставити на продаж 25% акцій теплових енергогенеруючих компаній (ГК ТЕС) ДТЕК «Дніпроенерго», «Донбасенерго», ДТЕК «Західенерго», «Київенерго», ДТЕК «Крименерго», а також 99,9% Дніпродзержинської ТЕЦ і 37,2% «Кримтеплоелектроцентраль».

Крім того, в перелік об'єктів, які підлягають продажу увійшли «Миколаївобленерго» і «Хмельницькобленерго» (по 70%), «Харківобленерго» (65%), «Запоріжжяобленерго» (60,2%), «Тернопільобленерго" (60%), «Черкасиобленерго" (46%), а також по 25% ДТЕК «Донецькобленерго», «Вінницяобленерго», «Закарпаттяобленерго», «Одесаобленерго», «Сумиобленерго» і «Чернівціобленерго». ФДМ також розраховує виставити на торги пакети акцій 40 міськ - і облгазів.

       Читайте також:Усі електроенергетичні підприємства пустять з молотка

Уряд запланував у держбюджеті-2014 зростання фінансування за рахунок приватизації до 17 млрд грн, а бюджетний Комітет Верховної Ради запропонував збільшити цю суму ще на 1,2 млрд грн. Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міненерго передати для приватизації об'єкти загальною вартістю 8 млрд грн. Половина надходжень від приватизації об'єктів ПЕК буде спрямована на державну підтримку вугле - та торфодобувних підприємств, їх технічне переоснащення, а також на перекидання води у маловодні регіони. 

      Читайте також: Оцінювачі нерухомості вдарять по кишені

Учасники ринку вже заявили про свій інтерес до виставлених на продаж активів. Так, в прес-службі ДТЕК повідомили, що компанія розгляне можливість участі у приватизації, коли стануть відомі умови. «Потенційний інтерес для нас можуть представляти компанії, в яких ми вже є мажоритарним акціонером»,- зазначили в ДТЕК. Інтерес до приватизації обленерго підтвердили в групі «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина, VS Energy Олександра Бабакова і Михайла Спектора і в групі «Приват». 

Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква каже, що дорожче всього вдасться продати ДТЕК «Дніпроенерго» - його ціна не може бути нижче 1,1-1,2 млрд грн, ДТЕК «Західенерго» обійдеться покупцеві в 1,1 млрд грн, «Київенерго» - 450 млн грн і «Донбасенерго» - 290-330 млн грн. Всього, за оцінками пана Сакви, від продажу генерацій можна виручити 3,4-3,5 млрд грн, від продажу обленерго 3,8 млрд грн, а облгази оцінюються у 1-1,1 млрд грн.

Продаж енергокомпаній залишається єдиним способом наповнити держбюджет за підсумками року, вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. «Енергетика, на відміну від металургії і хімії, не так залежить від зовнішніх ринків і залишається привабливою для інвестицій галуззю, здатною при нинішніх тарифах на електроенергію генерувати непоганий прибуток»,- говорить пан Корольчук. Нагадаємо, із запланованих майже 11 млрд грн надходжень до бюджету від приватизації держактивів у 2013 році ФДМ перерахував всього близько 1 млрд грн. 

 
Коментарі (0)