ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГФонд енергоефективності передусім кредитуватиме об'єднання співвласників

Фонд енергоефективності передусім кредитуватиме об'єднання співвласників

В Мінрегіоні мають намір спрямувати акцент Фонду енергоефективності і «теплих кредитів» на ОСББ і ЖБК.

В Мінрегіоні мають намір спрямувати акцент Фонду енергоефективності і «теплих кредитів» на ОСББ і ЖБК.

Кошти «теплих кредитів» не безмежні, тому підсилення потребує співпраця з ОСББ і ЖБК, а не з індивідуальними власниками.

Про це у прямому ефірі програми «Час можливостей» на 5 каналі заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, йдеться в повідомленні Укрінформу з посиланням наУрядовий портал. 

«З початку запуску програми «теплих кредитів» гостро постало питання щодо тих, хто дійсно потребує фінансування: індивідуальні власники або ОСББ. Наразі спостерігаємо активні дії ОСББ щодо встановлення індивідуальних теплових пунктів, комплексного утеплення під’їздів, модернізації будинків. Тож акцент Фонду енергоефективності і «теплих кредитів» треба спрямовувати саме на ОСББ і ЖБК», - зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що наступного року буде збільшено фінансування програм «теплих кредитів» для ОСББ. Водночас Фонд енергоефективності, який працюватиме тільки з багатоповерховим сектором, запустить власні програми на умовах співфінансування і надання технічних рекомендацій.

«Саме робота з ОСББ дає більший ефект. Вирішується питання щодо утеплення всього будинку і подальшої економії для всіх мешканців. Держава отримає у подальшому енергонезалежність саме в напрямку розвитку ОСББ», - пояснив Геннадій Зубко.

Як повідомлялося раніше, для реалізації закону «Про Фонд енергоефективності» наразі триває робота над створенням підзаконної нормативної бази. Її розробка має бути завершена до кінця 2017 року. 

Як повідомлялося, 8 червня народні депутати ухвалили в цілому законопроект №5598 про Фонд енергоефективності. Цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади утворення та діяльності Фонду енергоефективності.

Згідно із законом, Фонд енергоефективності утворюється з метою підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі, з урахуванням національного плану щодо енергетичної ефективності, зменшення викидів двоокису вуглецю з метою виконання Паризької угоди, впровадження acquis communautaire Європейського Союзу та Договору про заснування Енергетичного співтовариства, забезпечення дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері енергоефективності.

Річний бюджет Фонду формується за рахунок коштів державного бюджету України та коштів, які Фонд отримує як гранти або залучає в інший спосіб з будь-яких інших джерел, не заборонених законом, з урахуванням обмежень, встановлених цим законом. При цьому обсяг державних коштів у бюджеті Фонду має бути достатнім для досягнення мінімальних цілей у сфері енергоефективності, визначених міжнародними зобов’язаннями України. З цією метою Кабінет міністрів України може збільшити статутний капітал Фонду або надати Фонду додаткову державну підтримку з державного бюджету України з урахуванням вимог бюджетного законодавства.

 

 
Коментарі (0)