ГоловнаКруглий стілВодопостачанняГарячій воді у Києві не вистачає закону

Гарячій воді у Києві не вистачає закону

Корінь проблеми неврегульованості послуги гарячого водопостачання у столиці лежить у неузгодженості нормативно-правової бази та відсутності законодавчо визначених норм і термінів.
На цьому наголошували учасники круглого столу «Кому належить гаряча вода», який пройшов 13 серпня у Києві, організований ІА «Україна Комунальна» спільно з ПАТ «АК «Київводоканал», за участю представників Нацкомпослуг, Мінрегіону, голів ОСББ та журналістів.
 
А саме, в країні відсутні законодавчі підстави для визначення такої послуги, як «гаряче водопостачання» та її виробника. «Відсутність юридично визначенного виробника гарячої води призводить до безлічі проблем, які стосуються сплати за витрачені ресурси, та негативно впливає на фінансово-економічному стані підприємства», - зазначила радник голови правління з інформаційної політики АК «Київодоканал» Вікторія Яковлєва. «Де юре, такої послуги як «гаряче водопостачання» не існує, що призводить до відсутності відповідальності за якість послуги, яка надається населенню», - підкреслила головний редактор ІА «Україна Комунальна» Марія Цатурян.
 
 
Найбільш гостро проблема відчувається в столиці, оскільки в регіонах виробник гарячої води визначається рішенням місцевої влади, найчастіше визначаючи функцію виконавця комунальних водопостачальних підприємствам. У столиці брати на себе відповідальність за виробництво послуги за відсутності відповідного нормативно-правового регулювання не поспішають ані ПАТ «Київводоканал», ані ПАТ «Київенерго».
 
У результаті водопостачальна компанія отримує борги. За словами директора розрахункового департаменту «Київводоканалу» Станіслава Каплуненка, на даний час підприємству не сплачують за гарячу воду 234 будинки, в яких створені ЖБК. За рік сума їхнього боргу сягнула 32 млн грн. «При цьому варто зазначити, що рівень сплати киянами за отриману послугу складає приблизно 80%, а до постачальника послуги доходить не більше 50-60% сплачених коштів. І проблема у полягає тому, що боржниками частіше за все виявляються не громадяни, а управляючі організації, зокрема, ОСББ та ЖБК. Так, зі 1117 існуючих на даних час у Києві кооперативів 234 є хронічними боржниками з комунальних послуг і, зокрема, з постачання гарячої води. Найбільше їх знаходиться у Деснянському й Оболонському районах столиці», - повідомив присутніх пан Каплуненко.
 
При цьому, заступник начальника відділу нормативно-правового регулювання Департаменту методологічного забезпечення стратегічного планування та розвитку Нацкомпослуг Володимир Бучик звернув увагу присутніх на те, ща на даний момент відсутня перш за все базова термінологія гарячого водопостачання на рівні закону. При цьому, на розгляді у парламенті знаходяться два законопроекти (№№ 2244а та 2244а-1), у яких детально прописується та регламентується система надання послуги з гарячого водопостачання населення, обліку витрат та відповідальності сторін.
 
У свою чергу, керівник головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський підкреслив, що міська влада виступає категорично проти можливих відключень холодної води, що подається на підігрів, до якого готове вдатися ПАТ «АК «Київводоканал». За його словами, столична влада ініціюватиме укладання договорів між кооперативами та ОСББ з постачальниками послуг, а також стягнення заборгованностей у судовому порядку.
 
Матеріали за результатами круглого столу читайте завтра на сайті У.К. 
 
Коментарі (2)
Sergiy1
13 Серпня 2013 p. 15:11
Теплова енергія начебто має два визначення ,,товар,, та ,,енергоносій,,.Як пан Яструбинський планує встановлювати тариф на виробництво гарячої води якого не існує. А якщо він думає що це буде робити Нацкомісія ,то такий вид діяльності має бути монопольний та відповідно ліцензований(санітарне благополуччя населення.)
Sergiy1
13 Серпня 2013 p. 15:15
Пане Константин! Макєєвка!!!!! В усій Донецькій області тільки два міста мають послуги з централізованого постачання ГВ(закон пр ЖКП)