ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГаз зі Словаччини потече в Україну з гарантіями

Газ зі Словаччини потече в Україну з гарантіями

Словаччина націлена на реверс газу в Україну. Технічне вирішення цього питання займе мінімум 9 місяців. Однак словацькому уряду потрібні від України гарантій виконання комерційних зобов'язань.

Рішення технічного питання про реверс газу в Україну займе мінімум дев'ять місяців. Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, - повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на газету «The Slovak Spectator».

Пан Фіцо заявив про свою готовність продовжувати переговори щодо реверсного потоку, проте підкреслив, що Словаччина хоче гарантій від українського уряду, що Київ буде виконувати свої комерційні зобов'язання після того, як отримає газ.

«Я запитав прем'єр-міністра України, може він гарантувати, що ці переговори будуть продовжені. Він відповів, що вони перетасовують менеджмент операторів в Україні і що ці переговори, як очікується, будуть продовжені», - зазначив прем'єр-міністр Словаччини.

Крім того, він підкреслив, що уряд Словаччини не може змусити комерційну компанію Eustream інвестувати 20 млн євро в газотранспортну інфраструктуру через потенційний сценарій, за яким Словаччина почне поставляти газ в Україну, але Києву не вдасться за нього заплатити.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Європа націлилася на зменшення залежності від російського газу. Незабаром між Угорщиною і Словаччиною відкриють з'єднувальний газопровід. Через нього можна буде здійснювати реверсне постачання газу в Україну.

Зазначимо, у зв'язку із закінченням терміну дії знижки на російський газ, Україна почала думати над альтернативними джерелами газопостачання. Зараз шляхи диверсифікації поставок «блакитного» палива пролягають через Словаччину і Німеччину.

 
Коментарі (0)