ГоловнаПублікаціїГазопостачання«Зворотній бік» газових родовищ

«Зворотній бік» газових родовищ

У процесі освоєння нафтових і газових родовищ найбільш активний вплив на природне середовище здійснюється в межах територій самих родовищ, магістральних трубопроводів, та в найближчих населених пунктах

При цьому відбувається порушення рослинного, грунтового та сніжного покривів, поверхневого стоку, зрізка мікрорельєфу. Такі порушення, навіть будучи тимчасовими, приводять до зрушень в тепловому та вологому режимах грунтової товщі і до істотної зміни її загального стану, що обумовлює активний, часто необоротний розвиток екзогенних геологічних процесів. Видобуток нафти і газу призводить також до зміни глибоко залягаючих горизонтів геологічного середовища.

Особливо слід зупинитися на можливих незворотних деформаціях земної поверхні в результаті видобування з надр нафти, газу та підземних вод, що підтримують пластовий тиск. У світовій практиці досить прикладів, які показують, наскільки значним може бути опускання земної поверхні в ході тривалої експлуатації родовищ. Переміщення земної поверхні, спричинені відкачуванням з надр води, нафти і газу, можуть бути значно більшими, ніж при тектонічних рухах земної кори.

Нерівномірне осідання земної поверхні часто призводить до руйнування водопроводів, кабелів, залізних і шосейних доріг, ліній електропередач, мостів та інших споруд. Осідання можуть викликати зсувні явища і затоплення знижених ділянок територій. В окремих випадках, за наявності в надрах порожнеч, можуть відбуватися раптові глибокі осідання, які за характером протікання та наслідками мало чим відрізняються від землетрусів.

Читайте також: Газ ціною води

Підприємства з видобутку та переробки газу забруднюють атмосферу вуглеводнями, головним чином у період розвідки родовищ (при бурінні свердловин). Іноді ці підприємства, незважаючи на те, що газ екологічно чисте паливо, забруднюють відкриті водойми, а також грунт.

Природний газ окремих родовищ може містити досить токсичні речовини, що вимагає відповідного обліку при розвідувальних роботах, експлуатації свердловин та лінійних споруд. Так, зокрема, вміст сірчистих з'єднань в газі нижньої Волги настільки великий, що вартість сірки як товарного продукту, одержуваного з газу, окупає витрати на його очищення. Це є прикладом очевидної економічної ефективності реалізації природоохоронної технології.

На ділянках з порушеним рослинним покривом, зокрема на трасах доріг, магістральних газопроводів та в населених пунктах, збільшується глибина просідання грунту, утворюються тимчасові потоки і розвиваються ерозійні процеси. Вони протікають дуже активно, особливо в районах піщаних і супіщаних грунтів. Швидкість росту ярів в тундрі і лісотундрі в цих грунтах досягає 15-20 м на рік. В результаті їх формування страждають інженерні споруди (порушення стійкості будівель, розриви трубопроводів), необоротно змінюється рельєф і весь ландшафтний вигляд території.

Стан грунтів не менш істотно змінюється і при посиленні їх промерзання. Розвиток цього процесу супроводжується утворенням флювіальних форм рельєфу. Швидкість осідання при новоутворенні багаторічномерзлих порід досягає 10-15 см в рік. При цьому виникають небезпечні деформації наземних споруд, розрив труб газопроводів, що нерідко призводить до загибелі рослинного покриву на значних площах.

Читайте також: Україна вийде на перше місце з видобутку газу

Забруднення приземного шару атмосфери при видобутку нафти і газу відбувається також під час аварій, в основному природним газом, продуктами випаровування нафти, аміаком, ацетоном, етиленом, а також продуктами згоряння. На відміну від середньої смуги, забруднення повітря в районах Крайньої Півночі при інших рівних умовах здійснює більш сильний вплив на природу внаслідок її знижених регенераційних можливостей.

У процесі освоєння нафтогазоносних північних районів наноситься збиток і тваринному світу (зокрема, диким і домашнім оленям). В результаті розвитку ерозійних та кріогенних процесів, механічного пошкодження рослинного покриву, а також забруднення атмосфери, грунтів і т. п. Відбувається скорочення пасовищних площ.

Отже, порушення навколишнього середовища, обумовлені зміною інженерно-геологічної обстановки при видобутку газу, виникають, по суті, скрізь і завжди. Уникнути їх повністю при сучасних методах освоєння неможливо. Тому головне завдання полягає в тому, аби звести до мінімуму небажані наслідки, раціонально використовуючи природні умови.

 
Коментарі (0)