ГоловнаПублікаціїГазопостачання«Газова» нестабільність штовхає українців в інвестиційний полон

«Газова» нестабільність штовхає українців в інвестиційний полон

Коли підвищаться ціни на газ, чи позбудеться «Нафтогаз» дефіциту та чи вдасться Україні зіскочити з «газової» голки Росії завдяки енергоефективним технологіям Європи, - про це та інше читайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Пройшов ще один тиждень 2015 року. У період з 9 по 15 лютого українцям приносили не найкращі новини. Зокрема, з квітня на вітчизняних споживачів чекатимуть нові тарифи на газ і теплокомуненерго. Адже однією з умов надання кредиту Україні від МВФ є приведення тарифів ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня. При цьому, введення необхідного МВФ цільового субсидування малозабезпечених поки відкладається.

Та і це не останній удар по вирішенню «газового» питання країни. Експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings пророкують дефолт НАК «Нафтогазу України», якщо його держава не підтримає фінансово. Проте, зважаючи на тісні взаємини НАКу та держави, яка наразі зазнає політичних ризиків, продовжується фінансове ослаблення останньої.

«Ми вважаємо, що своєчасна фінансова підтримка з боку держави залишається критично важливою для його платоспроможності, так як «Нафтогаз» має значний операційний дефіцит, викликаний невідповідністю між імпортними цінами на газ і внутрішніми тарифами на газ. Ми вважаємо, що компанії, швидше за все, загрожує дефолт без такої підтримки», - кажуть у Fitch.

Однак, парламентарі, мабуть, вирішили, що держава готова до таких ризиків. Так, вчора Кабмін схвалив зміни до Державного бюджету 2015. Уряд пропонує цим документом зниження дефіциту НАК «Нафтогазу України» та його подальше зведення до нуля через два роки. Крім цього, передбачається і підвищення рентних платежів для компаній «Укргазвидобування».

Читайте також: «Нафтогаз» хоче підняття цін на газ українського видобування

Тож, зважаючи на непросту «газову» ситуацію в країні, 12 лютого «Нафтогаз» вирішив відновити поставки «блакитного» палива з Польщі, які, згідно з даними польського газового оператора, становили більше 100 тис. кубометрів газу. Зауважимо, що раніше поставки польського газу в Україну були припинені через відсутність заявки від НАКу, який аргументував таке рішення пошуком більш вигідних постачальників в Європі. Але, вочевидь, компанія не знайшла таких на європейському ринку газу.

І хоч НАК постійно наголошує на успішності заміщення російського газу європейським, ЄС все ж наполягає на відновленні тристоронніх переговорів щодо умов постачання природного газу з Російської Федерації до України та забезпечення транзиту «блакитного» палива через територію України до країн Європи. Про це заявив Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

«Ми маємо врахувати наслідки угоди про асоціацію з Україною для російської економіки», - підкреслив він після саміту ЄС, що відбувся в Брюсселі.

Чиновник вважає, що переговори необхідно провести задля уникнення повторних газових криз минулих періодів. Крім цього, Президент Єврокомісії нагадав Києву про  часткове фінансування Євросоюзом поставок газу в Україну.

Київ, в свою чергу, теж не відмовляється від перемовин, хоч і наполягає на ринкових умовах поставках газу.

Однак, газ газом, але убезпечитись потрібно. Береженого – Бог береже: Україна стрімголов взялася за впровадження енергозберігаючих та енергоефективних проектів. Та зважаючи на дефіцитний бюджет – реалізація цих задумів може бути недофінансованою.

Читайте також: Уряд готується до наступного опалювального сезону

Так, останнім часом спостерігається активне залучення іноземних інвестицій у сферу енергоефективності країни. Хоч фінансування проводиться в окремих областях, які привабили інвесторів, а не в загальнодержавних масштабах. Це все ж таки, мабуть, через децентралізацію, якою марять можновладці.

Відтак, енергоощадливими іноземці хочуть зробити Хмельницьку, Львівську та Харківську області. Сміливою виявилась Швеція, яка підтримає енергозбереження України вцілому. Наразі в Україні впроваджується вже більше десятка таких проектів.

Але український уряд вирішив також долучитися до енергозбереження країни та розробив Нацстандарт, за яким і повинні проводитись термомодернізація, ремонт та реконструкція житлових будинків. Та запрацює документ лише в другому півріччі цього року.

 
Коментарі (0)