ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазові стосунки України і Росії долають черговий етап

Газові стосунки України і Росії долають черговий етап

Росія на третину знижує ціну на газ для України. Нова газова ціна принесе зміни у енергетичні стосунки України та Росії.

Економічно обґрунтована ціна на  російський газ  діятиме з 1 січня і до кінця дії контракту, тобто до 2019 року. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров в ході засідання уряду 18 грудня.

«Це відкриває можливості для української промисловості, енергетики, житлово-комунального господарства відновити економічне зростання і використовувати отримані ресурси на модернізацію», - зазначив Прем’єр.

Нагадаємо, вчора, після засідання російсько - української міждержавної комісії Президент РФ Володимир Путін заявив, що таке  рішення про надання газової знижки є тимчасовим, маючи на увазі, що довгострокові, довготривалі домовленості повинні і будуть досягнуті.

Тим часом в українському уряді вже підрахували економічний виграш завдяки підписаним поправкам в газовому контракті. Так, за словами Мінстра енергетики та вугільної промисловості Едуара Ставицького,  щорічна економія для бюджету складе 7 млрд доларів.

Також він зазначив, що Україна в 2014 році планує збільшити імпорт природного газу до 30-33 мільярдів кубометрів.

«Для нашого балансу Україні буде необхідно від 30 до 33 мільярдів кубів газу наступного року», - сказав Міністр.

Водночас Едуард Ставицький ухилився від прямої відповіді на питання журналістів: чи виключений пункт про обов'язкові річні закупівлі газу в контракті, сказавши, що це питання вирішене.

Однак, за інформацією джерел «Інтерфакс Україна», керівництво «Нафтогазу» домовилося з «Газпромом» про скасування обов'язкової закупівлі річних обсягів газу. Співрозмовник агентства також повідомив, що документ не передбачає наявність посередників при реалізації газу для споживачів України.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 17 грудня «Газпром» і «Нафтогаз України» у присутності президентів двох країн підписали доповнення до «Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2009-2019 рік» від 19 січня 2009 року.

Підписаний документ дозволяє «Газпрому» постачати газ в Україну за ціною 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, тоді як зараз вона становить 400 дол.

 
Коментарі (0)