ГоловнаПублікаціїГазопостачання«Газовий трикутник» Україна-Росія-ЄС: розбити не можна залишити

«Газовий трикутник» Україна-Росія-ЄС: розбити не можна залишити

Коли Україна стане енергонезалежною, як складаються «газові» відносини країни з Євросоюзом і Росією, і чи готовий «Нафтогаз» сісти за стіл переговорів з «Газпромом», - відповіді шукайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

«Енергетичні» відносини у трикутнику Україна-Росія-ЄС стали однією з головних тем для обговорення між українцями на тижні, що минає. Примітно, що 21 січня Президент Петро Порошенко, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що Україна буде енергонезалежною державою через два роки.

«Раніше Україна споживала 70 млрд кубометрів газу в рік, ми вже скоротили цей показник до 40 млрд кубометрів. І це тільки початок. Я повністю впевнений, що через два роки ми забезпечимо свою енергетичну незалежність від Росії. Ми зможемо побудувати нові шляхи для отримання норвезького газу і газ з Європи, також у нас в Україні буде видобуток сланцевого газу», - сказав пан Порошенко. Президент додав, що Україна побудує прозорі ринки електроенергії та вугілля.
 
Україна продовжує працювати над зміцненням «газових» відносин з Європою. На цьому тижні стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» домовилася з оператором газотранспортних систем Словаччини про збільшення реверсних поставок природного газу в Україну. Це дасть можливість додатково отримувати 14 млрд куб. м «блакитного» палива в рік. Так, Словаччина буде транспортувати в Україну на 8,66 млн куб. м природного газу на добу більше, на 28,5%, що складе до 39,019 млн куб. м на добу. А в рік обсяг транспортованого газу складе 14 млрд куб. м, що теоретично зможе покрити 70% від потреби України в газі, що імпортується.

 
В цілому, Україна планує збільшити поставки природного газу з Європи до 60%. Тому, як зазначають у «Нафтогазі», за кілька років поставки «блакитного» палива з Росії можуть скоротитися до третини від всього українського імпорту. 
 
«За кілька років постачання газу з Росії можуть скоротитися до третини від всього українського імпорту, оскільки Україна планує імпортувати більше газу з лібералізованих європейських ринків», - сказав глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв. Крім цього, глава «Нафтогазу» повідомив, що пропускна здатність трубопроводів, по яким газ може поставлятися з Європи, в останні місяці збільшилася настільки, що теоретично Європа може задовольнити 90% потреб України в імпорті. «Протягом наступних кількох років Україна сподівається прийняти закони, які б обмежили імпорт від єдиного постачальника до рівня 33% від загального обсягу, згідно існуючих обмежень у деяких країнах ЄС», - зазначають у «Нафтогазі».
 
Крім того, ЄС разом з Україною буде контролювати транзит російського газу через її територію. Таке рішення було досягнуто під час зустрічі Міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина з послом Євросоюзу в Україні Яном Томбінським
 
«Міністр підтримав ініціативу європейської сторони про поновлення здійснення моніторингу транзиту природного газу з Російської Федерації до країн Європейського Союзу через територію України з метою підтвердження того, що Україна є надійним транзитером газу», - повідомляла прес-служба Міненерго.
 
Тоді Міністр підкреслив, що «Нафтогаз» і «Укртрансгаз» готові до співпраці з європейськими експертами. «НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укртрансгаз» повністю готові для прийому місії моніторингу на об'єктах ГТС України і підтверджують готовність надати доступ до європейським експертам об'єктів ГТС, а також надавати оперативну інформацію про потоки природного газу через територію України», - підкреслив пан Демчишин.
 
Раніше Росія заявила, що Україна заборгувала за газ близько 2,5 млрд дол. Близько 244 млн дол. від цієї суми становить пеня за прострочені платежі. За словами глави «Газпрому» Олексія Міллера, в НАК «Нафтогаз України» вже надіслано відповідний лист з повідомленням про заборгованість української сторони.
 
«На адресу «Нафтогаз України» «Газпром» направив лист про те, що залишається несплаченою заборгованість в обсязі 2,196 мільярдів доларів, а також на суму прострочених платежів нараховується пеня строго відповідно до умов контракту, який був підписаний 21 січня 2009 року», - зазначив Олексій Міллер.
 
Зауважимо, що раніше «Нафтогаз» оплатив російському «Газпрому» постачання близько 1 млрд куб. м газу в січні. Цей обсяг був сформований за рахунок передоплати за січень 2015 року і невикористаного авансу за грудень 2014 року. Пізніше «Нафтогаз» направив російському монополісту ще 70 млн дол. «Газпром» відзвітував про отримання відповідної суми коштів в якості доплати за постачання газу в січні цього року.
 
«Після відновлення імпорту російського газу в рамках «зимового пакету» «Нафтогаз» закупив в «Газпрому» в грудні 488 млн куб. м газу на суму 184 млн дол. У січні (за станом на 21 січня) вже закуплено 708 млн куб м. Останній тиждень «Нафтогаз» отримує на 20 млн куб. м на добу. З урахуванням перехідних залишків передоплати та додатково внесену суми поставки газу в січні можуть зрости до 85 млн куб. м на добу», - заявили в «Газпромі».
 
Заява Росії про заборгованість України за газ не залишила байдужим Прем'єра Арсенія Яценюка. Глава Кабміну 21 січня на засіданні уряду прокоментував слова глави «Газпрому»: «Ми звертаємося до росіян бути дуже виваженими в будь-яких заявах, тому що ситуація на світовому ринку енергетичних ресурсів кардинально змінилася. Ще раз хотів би нагадати про різного роду дискусіях, хто кому повинен, в Стокгольмському арбітражному суді знаходиться позов України, а саме компанії НАК «Нафтогаз» проти російського «Газпрому», де ми вимагаємо з російського «Газпрому» стягнення 6 млрд дол США. Суд розбереться».
 
 
Не дивлячись на «газові» конфлікти між сусідніми країнами, Україна виступає за проведення переговорів з Росією про нові умови поставок газу в Україну. «Заяву російської сторони про те, що зниження ціни, що є частиною пакета домовленостей, підписаних представниками України, Росії і ЄС в Брюсселі, буде скасовано з 1 квітня 2015 року, не викликає подиву, тому що угода діє до кінця березня. Беручи до уваги неконкурентність ціни, розрахованої за старою формулою, «Нафтогаз» пропонує «Газпрому» провести переговори про умови поставок газу в Україну», - повідомляла прес-служба «Нафтогазу».
 
У НАКу підкреслили, що «Газпром» за підсумками грудня 2014 втратив 2/3 українського ринку і змушений буде забезпечувати максимальну гнучкість поставок. «Умови «зимового пакету», на яких компанія купує газ у «Газпрому», вже зараз поступаються умов європейських постачальників «Нафтогазу». У результаті частка ринку російського постачальника в Україні скоротилася на користь європейських компаній... Повернення до старих умов призведе до подальшого скорочення частки «Газпрому» в Україні», - повідомляє «Нафтогаз».
 
Росія в свою чергу не планує переглядати газові контракти з Україною. У РФ нагадали, що у 2009 році український уряд схвалив результати переговорів про імпорт газу до 2019 року, які передбачають закупівлю палива за завищеними цінами.
 
Коментарі (0)