ГоловнаКоментаріГазопостачання«Газпром» ударить по українській економіці

«Газпром» ударить по українській економіці

Відсутність знижок на російський газ може сильно відбитися на економіці України. Якщо російська сторона наполягатиме на поверненні попередньої вартості, Україна в поточному році понесе збитки в розмірі від 4 до 7 млрд дол.

Голова Російського газового товариства, депутат Держдуми Павло Завальний прогнозує, що після несвоєчасного розрахунку та зростання боргового навантаження України за спожитий російський газ, яке викликало скасування знижок, ціна на блакитне паливо з квітня 2014 року зросте до 360-370 дол. за 1 тис. куб. м. Пан Завальний також не виключає радикального сценарію – переділу російської власності на території країни, - ціна може підскочити до 450-500 дол. за 1 тис. куб. м газу.

Читайте також: «Газпром» прораховує нову ціну на газ для України

При скасуванні знижок на російський газ Україна в поточному році понесе збитки в розмірі від 4 до 7 млрд дол. вважає колишній Міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький, пише видання «Комментарии».

«Не дай Бог, ціна на газ повернеться до умов договору 2009 року і будуть нівельовані домовленості ціни за газ в 268,5 доларів. Це завдасть 4-7 млрд дол. збитків у поточному році, що суттєво вплине на національний валовий продукт і фінансовий стан в Україні», - заявив екс-Міністр.
 
Пан Ставицький вважає, що диверсифікація енергопостачань дозволить зменшити залежність від поставок з одного джерела.
 
«Диверсифікація поставок газу шляхом реверсу постачання природного газу з європейських країн в Україну відкриває для нашої країни перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом. Це забезпечить залучення європейських компаній в енергетичний сектор України», - зазначив Едуард Ставицький.
 
 
До речі, активного газу в українських сховищах вистачить до квітня. Такі прогнози робить президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут. Про це він сказав в ефірі «Радіо Свобода». 
 
«Ми маємо зараз дуже погану ситуацію із залишками газу у підземних газових сховищах. Десь 10 квітня в нас вже не буде ніякого активного залишку газу. Буде буферний газ. Таким чином піднімати його не можна ні за яких обставин. І можливість буде дуже обмежена, тому що підйом буде не такий, як активного газу швидкий. Ну, і піднімати його не можна», - сказав пан Нарбут.
 
За його словами, попри борги, Україна мала наповнити сховища російським газом, який до квітня коштує 286,5 дол. за тисячу кубів.
 
Коментарі (0)