ГоловнаКоментаріГазопостачання«Газпром» провокує Україну газовими «подачками»

«Газпром» провокує Україну газовими «подачками»

«Газпром» направив Україні передплату за транзит газу. Проте, якщо Київ візьме ці гроші, це можна буде розцінити як визнання російської ціни на «блакитне» паливо, що зіграє на руку «Газпрому» у суді.

Якщо «Нафтогаз» візьме від «Газпрому» передоплату за транзит палива в липні, то це стане непрямим доказом того, що українська сторона визнає нову ціну на газ, тим самим зігравши на руку російському монополісту.  Таку думку висловив виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Андрій Чубик, передає «Голос столиці».

«Наш контракт передбачає оплату за послуги транзиту, але в практиці відносин за останні роки мали місце так звані авансові платежі. Але нинішні дії «Газпрому» спрямовані на збільшення своє доказової бази в Стокгольмському арбітражі. Використовуючи цей платіж, «Газпром» хоче створити прецедент прийняття українською стороною, тобто «Нафтогазом» так званої формули розрахунку транзиту. А вона передбачає, що тариф транзиту буде коригуватися в залежності від ціни газу, який купує Україна. Таким чином «Газпром» хоче отримати в свої руки документ з боку «Нафтогазу», що українська компанія визнає збільшення транзитного платежу. Це можна використовувати як непрямий доказ того, що Україна погоджується з ціною, встановленою «Газпромом» в односторонньому порядку з 1 квітня», – зазначив Андрій Чубик.
 
 
Нагадаємо, «Газпром» заявляє, що передоплата за транзит закінчилася в липні. Тому добровільно направив 10,5 млн дол. на рахунок «Нафтогазу». І це незважаючи на борги України, – зазначив представник «Газпрому» Сергій Купріянов. У «Нафтогазі», в свою чергу, здивувалися. Кажуть, що платіж помилковий і збираються його повернути. 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», НАК «Нафтогаз України» направив в російський ВАТ «Газпром» пропозицію про перегляд укладеного у 2009 році контракту про транзит російського газу через українську ГТС.
 
Коментарі (0)