ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна почала війну за газовий транзит

Україна почала війну за газовий транзит

НАК «Нафтогаз» перейшов від оборони до активних дій. Зокрема, «Газпром» отримав вимоги української сторони про перегляд транзитного контракту. Чи є шанси в України виграти в «газовій» війні, аналізувала «У.К.»

НАК «Нафтогаз України» вчора направив в російський ВАТ «Газпром» пропозицію про перегляд укладеного у 2009 році контракту про транзит російського газу через українську ГТС. Вітчизняний газовий монополіст звинувачує східного контрагента в тому, що він протягом цих років не виконує викладене в транзитному контракті вимога «transit or pay» («транзитируй або плати»). «Ми направили лист в «Газпром» з вимогою змінити транзитний контракт. Цей процес також розпочато», - заявив глава НАК «Нафтогазу» Андрій Коболєв журналістам. За умовами контракту, російська сторона повинна щорічно прокачувати через територію України не менше 110 млрд куб. м. природного газу. У реальності ці зобов'язання не виконуються. Приміром, за даними НАК у 2012 році обсяг транзиту російського газу склав близько 84 млрд куб. м, а в минулому - 86 млрд куб. м.

Зміна позицій

У поточному році обсяги транзиту також демонструють тенденцію до зниження. Так, згідно зі звітом «Нафтогазу», в I півріччі компанія знизила дохід від транспортування російського газу в країни ЄС на 17% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 9,03 млрд грн (750 млн дол). У натуральному вираженні транзит російського газу по території України за перші шість місяців 2014 року скоротився на 7% - до 36,6 млрд куб. м. Тим не менш, російський газовий гігант не збирається платити за рахунками.

Нагадаємо, з моменту перших суперечок щодо ціни газу з Туркменбаші і оплатою росіянам за транзит дешевого туркменського газу на їх території у 2005 році, головною вимогою України була лише компромісна ціна на «блакитне» паливо. Зараз «Нафтогаз» вирішив вперше скористатися горезвісною геополітичною перевагою України і «вичавити всі соки» зі східних сусідів. Впевненість у своїх силах українському монополісту додало рішення Гаазького третейського суду по справі «ЮКОС проти Росії» на користь позивача на суму 50 млрд дол., і розуміння того, що без України «Газпрому» не обійтися.

При цьому, видобуток російського газу в нинішньому році знижується рекордними темпами. Зокрема, за даними консалтингового агентства East European Gas Analysis, денні обсяги видобутку палива знизилися в липні 2014 року на 650 млн куб.м, - до 850 млн куб. м порівняно з січнем.

Читайте також: Судова тяганина між «Нафтогазом» і «Газпромом» може прискоритися

З урахуванням транзиту «Газпром» по виручці залежить від України приблизно на 45%. Тому зниження споживання Україною російського газу вже призвело до суттєвого погіршення фінансових показників російського газового монополіста, яке виразилося в падінні котирувань акцій «Газпрому» на світових біржах.

У разі припинення транзиту російського газу через українську ГТС, російський газовий гігант, який забезпечує левову частку експортних надходжень економіки Федерації, може виявитися біблійним колосом на глиняних ногах. Втім, ймовірність таких рішучих дій української сторони мізерно мала. Перешкодою може стати залежність європейських країн від російського «блакитного» палива. Зокрема, в енергобалансі Європи частка російського газу становить близько 40%. Однак, економіки Болгарії, Чехії і Польщі залежні від імпорту енергоресурсів з РФ більше, ніж на 80%. А Угорщина, Греція, Словаччина і Словенія - більш, ніж на 50%. Тому припинення транзиту через Україну загрожує незворотними наслідками не тільки для РФ, але і для економіки Євросоюзу. А це не входить в інтереси ні Сходу, ні Заходу.

Приборкання норовливого

Погляди на вирішення проблеми, яка дозволить уникнути енергетичного колапсу, у геополітичних опонентів різняться. Події останніх днів дають змогу припустити, що подальші дії ЄС будуть спрямовані на спробу врегулювати газовий конфлікт шляхом переговорів, одночасно даючи зрозуміти Росії, що європейська Феміда буде не на її боці.

На руку Україні також той факт, що вчора Стокгольмський арбітраж погодився об'єднати взаємні позови «Нафтогазу» і «Газпрому» в єдине провадження. Якби претензії розглядали окремо, арбітраж повинен був би спочатку винести рішення за позовом «Газпрому» про несплату «Нафтогазом» боргів російській стороні, а вже потім перейти до зустрічного позову. Зрозуміло, що в умовах припинення поставок російського газу час грає проти української сторони.

До того ж, вже є прецеденти перегляду ціни на газ через міжнародний арбітраж. Мова йде про виграні позови чеської RWE-Transgaz A.S. і італійської Eni щодо коригування ціни і принципу «бери або плати» в контрактах зі структурами «Газпрому».

Російська сторона, у свою чергу, намагається покінчити з українською проблемою раз і назавжди, активно лобіюючи будівництво «Південного потоку». Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що будівництво «Південного потоку» знецінить українську газотранспортну систему. «Газопровід забере з українського транзиту потенційно до 60 мільярдів кубометрів газу. Зараз цей транзит вже 86 мільярдів. Раніше він становив 110-120 мільярдів. Тобто, він уже отже скоротився через «Північний потік»», - зазначив пан Коболєв. На думку чиновника, зараз українську ГТС можна оцінювати в 25 - 35 млрд куб. м, а у разі будівництва «Південного потоку» вартість ГТС впаде як мінімум удвічі. Втім, у зв'язку із загостренням стосунків Росії і ЄС можливість будівництва альтернативного газопроводу зараз під питанням, незважаючи на схвалення проекту лідерами низки європейських країн. Утім, навіть якщо припустити, що плани «Газпрому» реалізуються і перші поставки газу по «Південному потоку» в ЄС почнуться вже в кінці 2015 року, то ще кілька років українсько-російські газові відносини будуть патовими.

Читайте також: «Газові» переговори привели до суду

У російської сторони в найближчій перспективі відсутні можливості для розширення географії поставок (будівництво нового трубопроводу в Китай триватиме кілька років). І без української ГТС «Газпром» об'єктивно не зможе обійтися. Українській стороні потрібно пережити зиму в умовах гострої нестачі «блакитного» палива. «Зараз перед підприємствами стоїть непросте завдання. Цей сезон, з серпня по березень 2014 2015 року, ми повинні пройти, використовуючи 5,8 мільярдів кубометрів газу, тобто на 30% менше, ніж за такий же минулий період», - заявив днями заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Андрій Білоусов.

У пошуках компромісу

Вирішенню проблеми могла б сприяти запропонована урядом Арсенія Яценюка передача в управління української ГТС до європейського або американського оператора. В цьому випадку можна було б кардинально вирішити питання із звинуваченнями російської сторони на адресу України про несанкціонований відбір газу (а вони, найімовірніше підуть восени, як це було під час минулого витка газової війни в 2006 році). Однак, депутати ВР відмовилися проголосувати за законопроект № 4116а, який передбачає зміни в законодавстві щодо реформування системи управління Єдиної ГТС України. Документом передбачалося створення на базі ПРАТ «Укртрансгаз» двох керуючих компаній з обслуговування підземних сховищ газу та газотранспортної системи за участю Європейського Союзу і США.

Поки ж залишається сподіватися лише на суд. Втім, незважаючи на ряд оптимістичних прогнозів, рішення щодо газової суперечки буде винесено нескоро. «До зими є шанси лише на проміжне рішення. Яким може бути проміжне рішення, буде залежати від тієї тактики, яку ми оберемо», - спрогнозував Андрій Коболєв.

Судячи з усього, сторони будуть домагатися компромісної ціни на період судових позовів. Чи вдасться його досягти найближчим часом, а чи українців очікують холодні батареї в зимовий період, залежить від принциповості ЄС у позиції щодо газового питання. Багато чого прояснять переговори Єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера і голови Міненерго РФ Олександра Новака, які повинні відбутися в Москві на цьому тижні. Відновлення тристоронніх консультацій з газового питання між Україною, РФ і ЄС, черговий пошук рішень з приводу ціни на російський газ, умов його транзиту до ЄС з території України, так само як і погашення газового боргу перед РФ стануть головною темою цієї зустрічі.

 
Коментарі (0)