ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» розраховує обійтися без української ГТС

«Газпром» розраховує обійтися без української ГТС

«Газпром експорт» взимку буде використовувати потужності європейських підземних сховищ для компенсації окремих піків попиту, і не розраховує в цьому питанні на можливості ГТС України.

Російський «Газпром експорт» прокоментував рішення розірвати договір з «Укртрансгазом» з приводу підтримки подальшого транзиту природного газу в Європу.

У компанії заявили, що «Газпром експорт» буде балансувати піки попиту в Європі з допомогою сховищ газу, повідомляється на офіційному сайті російської компанії.

««Газпром експорт» взимку буде використовувати потужності європейських підземних сховищ для компенсації окремих піків попиту, і не розраховує в цьому питанні на можливості ГТС України. Газпром ухвалив рішення збільшити закачування газу в європейські ПСГ в літній сезон 2014 року», - наголошується в заяві компанії.

Російська сторона також заявила, що угода на надання послуг по підтримці режиму поставок між «Газпром експортом» і Укртрансгазом застосовувалася рідко. Обсяги, які вона підтримувало, не перевищували часток відсотка від транзиту.

Втім, компанія також заявила, що весь основний обсяг транспортування газу через територію України «здійснюється і буде здійснюватися на підставі контракту між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України»». Припинення цієї угоди «Газпром експортом» не впливає на надійність поставок через територію України, - відзначили в «Газпромі».

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв підтвердив готовність до подальших переговорів з ВАТ «Газпром» щодо вирішення питання з поставками російського природного газу. При цьому НАК поінформував представників Європейської Комісії та провідних енергетичних компаній Євросоюзу, що Україна й досі залишається надійним транзитером російського газу в Європу, про що свідчить відсутність перебоїв з газопостачанням в ЄС з території України. «НАК «Нафтогаз» продовжує виконувати свої контрактні зобов'язання, незважаючи на рішення російського газового монополіста від 16 червня 2014 року щодо переведення України на режим передоплати та припинення постачань газу для українських споживачів», - заявив учора пан Коболєв в Брюсселі. 

 
Коментарі (0)