ГоловнаВибір редакціїФінансування ЖКГПічка-буржуйка — небезпечний пристрій чи ефективне джерело тепла

Пічка-буржуйка — небезпечний пристрій чи ефективне джерело тепла

Заміський будинок як власний куточок, де можна сховатися від метушні міста. Але з настанням холодів без централізованого опалення зігрітися в ньому важко

Заміський будинок як власний куточок, де можна сховатися від метушні міста. Але з настанням холодів без централізованого опалення зігрітися в ньому важко. Альтернативним джерелом тепла може стати піч буржуйка, проте чи безпечно користуватися нею? Пропонуємо розібратися.

Стара грубка на новий лад

Буржуйка — чи не найпопулярніший різновид автономних грубок. Вона використовується для опалення не тільки житлових будинків, але й дач, гаражів, складів, СТО, теплиць та інших промислових приміщень.

Попри високий попит пічка-буржуйка має один суттєвий недолік — високий рівень пожежної небезпеки. Чому?

Річ у тім, що класична конструкція грубки передбачає наявність димоходу, виготовленого з металу. Не складно передбачити, що за високої температури металева труба перегорає, і дим потрапляє в приміщення замість того, аби виходити на вулицю. Ба більше, зруйнований димохід може обвалитися, спричинивши пожежу в будинку. Саме тому пожежники категорично проти використання буржуйок для опалення будь-яких, навіть господарських приміщень.

Однак заради справедливості слід сказати, що усе це актуально лише стосовно кустарних моделей пічок. Сучасні буржуйки — це багатофункціональні, а головне, цілком безпечні прилади. Топка у таких приладах значно вища, що дозволяє встановити додаткову систему допалювання газів, які виділяються внаслідок горіння. Це не тільки знижує температуру газів, які надходять у димохід, а й підвищує ККД грубки.

Особливістю сучасних пічок є наявність термостійкого скла і надійних засувів на дверцятах топки. Це перетворює звичайну грубку на автономний камін.

Якщо в старих моделях інтенсивність горіння регулювалася частковим відкриттям дверцят, то в сучасних приладах вони закриваються щільно, а для регулювання потоку повітря є спеціальні засувки.

Що стосується найбільш проблемної частини — димоходу, то він оснащений так званою димовою камерою. У ній дим охолоджується, а отже не перегріває металеву трубу.

Переваги та недоліки пічки-буржуйки

Крім обігріву, багато сучасних моделей грубок передбачають також можливість приготування їжі. Плоска поверхня дозволяє гріти чайник, а також ставити на грубку каструлі та пательні. Деякі моделі навіть обладнані конфоркою.

Буржуйки можуть мати декоративну цінність, наприклад, якщо вони прикрашені художнім литтям. Дачники люблять такі грубки за:

  • просту конструкцію та легкий монтаж — на відміну від інших опалювальних приладів, встановити буржуйку можна без допомоги спеціалістів;

  • компактність та мобільність — грубка займає небагато місця, і її можна легко переміщати;

  • швидке нагрівання приміщення — нові моделі мають високий відсоток віддавання тепла, тож кімната швидко наповниться теплом від пічки;

  • можливість використання практично будь-якого палива — підійде вугілля, дрова, гілки, дерев’яне будівельне сміття;

  • здатність спокійно переносити простоювання в теплу пору року;

  • тривалий термін користування.

Попри переваги, існують і недоліки. Серед них:

  • неможливість замінити опалювальну систему в будинках, розрахованих на постійне проживання. До таких систем висуваються високі вимоги щодо тепловіддачі та нагрівання води, тож доведеться розглянути інший варіант пристроїв;

  • високі витрати палива через одночасне горіння усіх дров у топці;

  • пічка середнього розміру здатна обігріти лише одну кімнату, а решта кімнат залишаться холодними.

Слід сказати, що буржуйка — не та пічка, які можна наповнити паливом і забути. За подібною грубкою доведеться постійно слідкувати, перевіряючи наявність дров чи вугілля в топці.

Отже, сучасна буржуйка — абсолютно безпечний прилад з покращеною конструкцією, однак він все одно потребує уваги від власників. Численні переваги та привабливий вигляд зробили таку пічку найпопулярнішим автономним пристроєм для опалення заміських будинків.

 
Коментарі (0)