ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїні вистачить газу завдяки реверсу з Європи

Україні вистачить газу завдяки реверсу з Європи

Україна може спокійно відмовитися від імпорту природного газу з Росії. Цьому може посприяти достатній рівень «блакитного» палива в Європі, який забезпечить реверс в Україну

Газу в Європі достатньо і 22,5 млрд куб на рік реверсних потужностей для його перекачування Україні цілком вистачить. Таку думку вислови експерт з енергетичних питань Михайло Гончар, «Gazeta.ua».

За словами експерта, незважаючи на вдвічі нижчу вартість російського газу, в порівнянні з 2013-2014 роками, весь його імпорт Україною впав до надзвичайно низького рівня

«У 2015 році імпорт російського газу знизився до безпрецедентного рівня - 6,1 мільярда кубометрів. Років п'ять тому закуповували близько 40 мільярдів кубометрів. І ціна у 2015 році була практично вдвічі нижчою, ніж у 2013-2014 роках. Кошти, які сплачували «Газпрому», власне, і створювали борги «Нафтогазу», - сказав експерт.

Окрім того, пан Гончар підкреслив, що російський газовий монополіст просто змушений і надалі знижувати вартість «блакитного» палива, адже ціна на газ «прив’язана» до ціни на нафту. Зокрема, нагадав експерт, у Європі Україна закупила 10,3 млрд кубометрів газу. Ці поставки обходилися дешевше, ніж російські. Газ від «Газпрому» коштував 302,3 дол за 1тис. куб м, від європейських постачальників - 282,9 дол.

Читайте також: Половину цьогорічних запасів газу прибережуть на наступну зиму

«Газпром» змушений знижувати для України ціни, бо вартість газу прив'язана до вартості нафти та інших енергоносіїв, які зараз дешевшають. Але росіяни все одно пропонують газ дорожчий, ніж європейські компанії. Україна в січні 2016 році повністю відмовилася від товару «Газпрому». Це нам просто не вигідно», - вважає Михайло Гончар.

Він підкреслив, що Україна може відмовитись цієї зими  від імпорту природного газу з Російської Федерації за умови теплого лютого та березня.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, економія природного газу в Україні відбувається не найкращим способом. На думку експертів, це відбувається за рахунок падіння промислового виробництва у країні та переходом населення на опалення житла за допомогою вугілля та дрів.

 
Коментарі (0)