ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняХерсон знову під загрозою зневоднення

Херсон знову під загрозою зневоднення

Жителів Херсону можуть знову залиши без води, якщо міськводоканал не погасить всю суму заборгованості за електроенергію перед обленерго до 17 червня.

Херсонський водоканал отримав чергове попередження від «Херсонобленерго» про знеструмлення об'єктів водопостачання. Так, якщо до 17 червня підприємство повністю не оплатить всю суму заборгованості, то у наступні три дні від енергопостачання відключать всі об'єкти водоканалу. Як наслідок, мешканці міста знову залишаться без централізованого водопостачання. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі водоканалу.

На підприємстві зазначають, що поточні нарахування за електроенергію оплачуються регулярно і повністю. Однак, незважаючи на це, станом на 12 червня, борг водоканалу становить 3,7 млн грн, з яких 3,2 млн грн планується погасити за рахунок субвенції з держбюджету.

Незважаючи на це, «Херсонобленерго» направило на адресу водоканалу попередження про погашення всієї заборгованості, позбавивши, таким чином, можливості розрахунку за спожиту енергію коштами державної субвенції.

Як повідомляла «Україна Комунальна», тиждень тому «Херсонобленерго» вже відключало об'єкти міськводоканалу від електропостачання. Тоді без води залишилися майже 45 тис. жителів міста. Вже наступного дня у конфлікт втрутилася прокуратура міста, яка, зокрема перевіряла дотримання вимог закону «Про питну воду та питне водопостачання» у діяльності обленерго.

Слід зазначити, що оплата за спожиту електроенергію – це проблема більшості водоканалів України. Наприклад схожа ситуація відбувається в Житомирі. Борг «Житомирводоканалу» перед обленерго за станом на початок червня становить 18,5 млн грн. Кілька днів тому водоканал отримав від обленерго чергове повідомлення про відключення від електропостачання об'єктів водопостачання. Проте цього разу підприємству запропонували вирішити ситуацію шляхом відключення від енергопостачання адміністративного корпусу водоканалу, на що керівництво КП дало згоду. Таким чином, мешканцям міста на невизначений період відстрочили відключення води.

Нагадаємо, з початку року водоканали не отримують законодавчо визначених дотацій з держбюджету на покриття різниці в тарифах між встановленими цінами на воду і собівартістю послуг. У результаті, підприємства не в змозі розрахуватися за використану електроенергію. За останні 4 місяці водоканали наростили заборгованість перед енергетиками на 34% - до 3,3 млрд грн.

 
Коментарі (0)