ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВодоканали врятує перегляд держбюджету

Водоканали врятує перегляд держбюджету

Вирішення проблем заборгованості водоканалів за електроенергію вимагає перегляду держбюджету, переконані економісти.

Визначення реальних джерел дотацій для підприємств ЖКГ можливе лише за умови перегляду державного бюджету. Таку думку висловив екс-Міністр економіки Віктор Суслов, коментуючи проблему неплатежів водоканалів за електроенергію, викликану відсутністю субвенцій зі спецфонду держбюджету, інформує «ТСН».

«У спецфонді немає доходів для погашення різниці в тарифах на воду і тепло, і в цьому проблема. У мене радикальний підхід до її вирішення – потрібно в цілому переглядати бюджет, приводити макроекономічні показники у відповідність з реальними», - наголосив эксперт.

Нагадаємо, з початку року водоканали не отримують законодавчо визначених дотацій з держбюджету на покриття різниці в тарифах між встановленими цінами на воду і собівартістю послуг. В результаті, водоканали не в змозі розрахуватися за використану електроенергію. За останні 4 місяці підприємства з водопостачання наростили заборгованість перед енергетиками на 34% - до 3,3 млрд грн.

Пан Суслов також зазначив, що у зв'язку із завищеною прибутковою частиною держбюджету, існує величезний прихований дефіцит коштів.

«У нас завищені доходи і витрати в бюджеті, тому і обсяг дефіциту буде більше, ніж планувався», - сказав він. Економіст при цьому підкреслив: бюджет за доходами не виконується – дохідна частина виявилася завищеною, відповідно, і видаткова частина також завищена. «Тому такі «напівзаходи» - десь відняти, десь додати в бюджеті – нераціональні і неправильні. Потрібно переглядати держбюджет в цілому і вирішувати проблему, в тому числі і з субвенціями водоканалам», - підсумував він.

Як повідомляла «Україна Комунальна», подібної думки дотримується заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Дмитро Андрієвський. Зокрема, він зазначив, що невиплата різниці тарифів зі спецфонду держбюджету призведе лише до зростання прихованого дефіциту держбюджету.

Слід зазначити, що у спецфонді держбюджету на поточний рік було включено 5,4 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах на воду та тепло. Однак на практиці дотації підприємствам не виплачуються.

У свою чергу, старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква, переконаний, що зупинити зростання заборгованості водоканалів за електроенергію можна шляхом підвищення тарифів на водопостачання до економічно обгрунтованого рівня.

 
Коментарі (0)