ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГХто не отримає гроші за зекономлені субсидії

Хто не отримає гроші за зекономлені субсидії

За підрахунками Кабінету Міністрів майже 2 млн. українських сімей, які заощадили 150 кіловат електроенергії, якщо вона використовувалась для опалення, або 100 кубів газу

Навесні цього року залишки невикористаної субсидії урядовці вирішили видавати людям грошима. Цей процес назвали монетизацією і з 1 липня цього року українці почали подавати заяви для отримання «живих» грошей. Хто має право на монетизацію залишків субсидії та що необхідно зробити для отримання готівки, читайте у матеріалі "СпецКору".

За підрахунками Кабінету Міністрів майже 2 млн. українських сімей, які заощадили 150 кіловат електроенергії, якщо вона використовувалась для опалення, або 100 кубів газу отримають грошову допомогу для своїх родин. Про це повідомила начальник відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА Валентина Соболєва.

Які документи треба готувати?

Максимальний розмір повернутої субсидії, що підлягає монетизації становить до 700 грн. в залежності від зекономлених ресурсів. Із них з електропостачання – 135 грн., з газопостачання – 695,79 грн. Люди, які були енергоощадними, можуть повернути собі частину витрачених коштів. Для цього необхідно з документами, а саме заявою (листом) звернутися до управління соціального захисту й повідомили про економію. Далі їм зроблять перерахунок на карту. Проте часу у жителів області залишилося обмаль. Встигнути все зробити треба до 1 вересня.

Куди саме переховувати кошти власник субсидії обирає самостійно.

Це може бути 2 варіанти:

- поштове відділення зв’язку (гроші прийдуть на відділення «Укрпошти», де зареєстрована людина. Щоб отримати їх, заявник має прийти на пошту та взяти з собою паспорт. Якщо це орендар, то гроші прийдуть на відділення, де він фактично проживає);

- банк (заявнику потрібно піти у будь-який банк і відкрити там рахунок. Потім до самої заяви прикріпити ці реквізити. На момент подання заяви рахунок має бути уже відкритим). 

Уже зараз, за інформацією соціального захисту області, на Сумщині 72 324 осіб (64%) отримувачів субсидії, які звернулися до структурних підрозділів і написали заяву про виплату частин невикористаних субсидій. Загалом, за останніми підрахунками, в області налічується 430 316 домоговподарств.

Кому не світять «живі» гроші?

Є й такі, хто «вільні» гроші не отримає. Не поширюється постанова на тих, хто проживає у багатоквартирних будинках і має централізовану систему опалення, тобто це тільки індивідуальне опалення або в багатоквартирних будинках, або в індивідуальних будинках

За словами посадовця, оскільки держава бере на себе певні зобов’язання щодо оформлення субсидій, то відповідно і встановлює певні вимоги щодо отримувача субсидій, в першу чергу - погасити свою заборгованість. Тим, у кого боргів немає, субсидію переоформлять автоматично. Повторно подавати документи необхідно тим, хто орендує житло і має зміни в складі сім’ї. Виплати коштів родинам на Сумщині почнеться із середини вересня цього року.

 

 
Коментарі (0)