ГоловнаКомунальні байкиМіські проектиЯк чиновники субсидії на «комуналку» оформлювали

Як чиновники субсидії на «комуналку» оформлювали

Комунальні байки - всі вигадані історії з життя. Однак, як відомо, в кожній вигадці - тільки частка вигадки. Сьогодні пропонуємо байку про те, як чиновники зустріли підвищення тарифів.
«Субсидія» - це слово сьогодні, як ніколи, популярне. Його доволі часто повторюють представники влади, коли намагаються втішити людей, наляканих майже трикратним зростанням тарифів на комунальні послуги, та «семимильними» кроками комунальної реформи, старт якої ніяк не відбудеться, адже то на це немає грошей, то бажання, а то і першого, і другого. Мовляв, хлопці та дівчата, не хвилюйтеся і не панікуйте! Платити вам, якщо ви небагаті, доведеться не так вже й багато. Адже є СУБСИДІЯ - держава надасть вам грошову допомогу на оплату житла і комунальних послуг. Та чи є підстави в українців панікувати щодо питання тарифів на «комуналку» – покаже майбутній місяць травень, коли люди отримають платіжки, оцінять нові тарифи та почнуть отримувати обіцяні державою субсидії, а на вільні гроші (якщо такі, звичайно, будуть) влітку утеплять стіни, поміняють котли, щоб підготуватися до майбутньої зими. Цілком можливо, що потенційними отримувачами субсидій стануть і самі урядовці, якщо, звичайно, не крастимуть бюджетних коштів та не братимуть хабарів…
 
Травень 2015 року, буфет  Верховної Ради 
 
Розраховуючись на касі буфету за традиційні у четвер рибну котлету, порцію пшоняної каші, салат з огірка та компот, Спікер непомітно для себе голосно присвиснув:
 
- Нічого собі, ціни у Вас, Маріє Іванівно! Ще тиждень тому таке ж рибне меню коштувало 40 гривень, а тепер – 68,80! З чого Ви їх робити почали, котлети рибні з м’яса морського кита? 
 
- А Ви це запитайте у голови Національного Банку Понтаревої, шановний Спікере! – не знітившись, відповіла Марія Іванівна, яка вже 20 років працює у буфеті Ради і бачить не першого спікера й тисячі народних депутатів з претензіями! - Тиждень тому курс долара який був? 35 гривень за один зелений. А зараз – всі 40, та ще й Арсенюк ввів додаткове мито на імпорт – тож риба морожена все по 70 гривень за кіло. Порахуйте самі…
 
- Та це все зрозуміло, Маріє Іванівно, вибачте не до Вас претензія… Просто хочеться кричати від всього цього – ніякої зарплати не вистачать, щоб нормально жити й харчуватися… Ще й комуналка втричі подорожчала – і субсидію не отримаєш…
 
Спікер розрахувався за обід, взяв тацю зі стравами, сів на своє звичне місце біля вікна і почав заїдати розпач рибною котлетою.
 
- Пане Спікере, а що Ви там біля каси про субсидію казали?, - несподівано для Спікера, який повністю занурився у свої думки, запитав народний депутат Антон Ментященко, присідаючи за сусідній столик.
 
- А, Антоне, привіт! Присідай, будь-ласка! Смачного тобі! Та, що уряд розробив такий порядок їхнього призначення, що нормальна людина ту субсидію отримати не може – не підпадає під умови! Ось дивись, вчора зібрав всі документи, пішов оформлювати – бо мені за квітень за новими тарифами лише за газ рахунок прийшов на 3800 гривень, а ще вода, світло, інші послуги…З моєю зарплатою в 7 тисяч, дві третини маю віддати за комуналку… а на прожиття взагалі не залишається з такими цінами та курсом долара від Понтаревої. І що ти думаєш? Мені відмовили! І знаєш з якої причини? Ніколи не здогадаєшся! Мені сказали: «На жаль, пане Спікере, змушені Вам відмовити у субсидії, бо Ви багато по телефону наговорили!». В урядовому порядку є така норма, що субсидія не призначається, якщо ти сплатив за послуги мобільного зв’язку протягом року більше 10 тисяч гривень, а я з моєю роботою наговорив на 25 тисяч! От і все – мені тепер субсидія не надається! Що за порядки такі не справедливі, як жити далі? А ти чого субсидією цікавишся, теж щось не гаразд?
 
- Так. Розумієте, у мене на маму записаний старенький «Ланос», 2006 року випуску. Я на ньому їздив, коли ще працював на Слобожанщині. Забув, що не зняв його з реєстрації. Ще на мені, як з’ясувалося, досі зареєстрований мопед, який мені подарували на 18-річчя дідусь з бабусею. І хоча у мене є службовий транспорт тепер, за урядовим порядком, який, дивлюся, і Вас не влаштовує, мені теж не призначать субсидію, бо у нас на родину загалом два транспортних засоби зареєстровано. Управлінню праці та соціального захисту байдуже, що ми ними не користуємося. Зареєстровано - значить не положено! 
 
- Пробачте, що перериваю Вас, панове, - озвався козак Ваврилюк, що сидів за столиком неподалік. - Хочу Вам сказати, що у мене вийшло оформити ту субсидію ще після того, як минулого року, коли ще Арсенюк був камікадзе, підняли тарифи на газ і на тепло. І все було добре, субсидія була призначена. У мене не має машин, квартир, маєтків там всіляких. Але ж тут одразу після новорічних свят завітала до мене така жіночка гарна, представилася державним соціальним інспектором, сказала, що хоче перевірити умови проживання та майновий стан. Ну я і пустив її, хіба жінці відмовиш, ще й чаю запропонував! Тільки дарма, тому що вона побачила на моєму балконі десяток курчаток (взяв їх з собою з села, без них у столиці якось життя не життя, я ж до них звик). Написала акт, що я фермер, курчат вирощую на продаж…ну й потім оштрафували мене ось на тому тижні та субсидію зняли… Ну і нехай, курчат я все одно нікому не віддам, якось будемо виживати, дрова заготовляти! 
 
- І що це у нас виходить, хлопці? – підсумував Спікер. - Що жодному з нас трьох субсидії не нарахують, бо урядовий порядок виписаний таким чином, що краще відмовити в наданні субсидії, ніж її дати. Але ж той же уряд запевнив, що на субсидії передбачив 12 мільярдів гривень – хто їх освоїть і отримає субсидію? Хлопці, а давайте колективний запит направимо Міністру фінансів Енн Грошесько, може вона нам дасть відповідь, кому нарахована та субсидія взагалі?
 
Місяцем по тому…
 
Спікер та народні депутати отримали відповідь на колективний запит щодо осіб, які отримали субсидію на оплату житлово-комунальних послуг:
 
«Шановний Спікере, шановні народні депутати! Згідно з рішенням Конституційного Суду, інформацією про особисте та сімейне життя особи, тобто конфіденційною інформацією, є будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов’язані з особою та членами її сім’ї. Тож, змушена відмовити Вам у відповіді на запит. З повагою, Міністр фінансів Енн Грошесько». 
 
Шановні читачі "України Комунальної".

Звертаємо вашу увагу, що цей текст є витвором фантазії автора. Будь-яка схожість та співпадіння з конкретними реальними особистостями в будь-якій країні носить абсолютно випадковий характер і не може слугувати приводом для судового позову.
 
Комунальний Байкар
 
Коментарі (0)