ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаЯк зменшити вплив віялових відключень

Як зменшити вплив віялових відключень

Хто винен у тому, що оселі українців періодично залишаються без світла, та як зменшити вплив віялових відключень електроенергії?! Читайте роз'яснення «України Комунальної», адже складена ситуація, схоже, завтра не вирішиться.

Якщо ви читаєте цей текст, я вас вітаю: війна прийшла у ваш будинок або на ваше підприємство. Швидше не прийшла, її привели неефективні державні чиновники з «уряду камікадзе», які не бажали вчасно прийняти непопулярні заходи.

Тепер розслабтеся, наберіться терпіння і проведіть підготовчі заходи - відключення завтра не закінчаться, це надовго.

Частина 1. Хто винен?

1.1. Чому відключають електроенергію?
 
Тому що електроенергія стала дефіцитним продуктом - кількості електроенергії, яка виробляється в країні не вистачає для всіх споживачів. Станом на початок грудня дисбаланс становив близько 15% від загального обсягу споживання.
 
1.2. Чому електроенергія стала дефіцитним продуктом?
 
Тому що на електростанціях, які виробляють електроенергію немає достатньо палива, а саме вугілля марок А(антрацит) і Т(пісне). Його видобували на шахтах Донецького вугільного басейну, території якого зараз непідконтрольні українському уряду.
 
1.3. Чи можна було запобігти цій ситуації?
 
На мою думку - ні. Росія затівала «новоросійську» історію виключно для економічного удушення України. Після досить успішного протистояння України на газовому фронті (у тому числі, завдяки серйозній підтримці Євросоюзу) Росія у відповідь відкрила другий фронт - вугільний. Найсерйозніші фортифікації сепаратистів були споруджені як раз в районах міст зосередження шахт. Думаю, навіть при успішному розвитку АТО нам би не залишили шахти в робочому стані.
 
1.4. Чи можна було пом'якшити поточну ситуацію?
 
Однозначно, так. Енергетики ще в середині літа бачили тенденцію до спрацювання вугілля марок А і Т на складах ТЕС. Вже з серпня неодноразово лунали пропозиції щодо необхідності обмеження споживання. Тоді не потрібно було б вводити відключення в таких величезних обсягах і, існуючих запасів вугілля вистачило б до приходу нових поставок з-за кордону і до кінця зими. Звичайно, паралельно треба було займатися диверсифікацією поставок вугілля, не замикаючись на одному незрозумілому постачальнику вугілля з ПАР, і тим більше, не розраховувати на постачання вугілля з країни-агресора. Проте «маємо те, що маємо». Одним потрібно було провести вибори. Іншим - як завжди, заробити на державних закупівлях. Треті - сиділи і чекали з моря погоди, думаючи що вугілля саме впаде на склади станцій. Тепер цим займається Генеральна прокуратура.
 
1.5. На підставі яких документів відбуваються відключення?
 
Енергетика - галузь із підвищеними ризиками для життя. Тому практично на будь-яку дію тут існують чіткі інструкції. Відключення електроенергії відбуваються на підставі «Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також застосування протиаварійних систем зниження електроспоживання». Інструкція була затверджена в 1996 році - важкі часи спаду економіки і хронічних неплатежів за електроенергію. Цим документом чітко регламентується порядок підготовки та застосування заходів по обмеженню споживання.
 
1.6. Як технічно відбувається обмеження споживання?
 
Диспетчер Системного Оператора НЕК «Укренерго» цілодобово стежить за балансом електроенергії в країні, а саме - її виробництвом на електростанціях, перетоками з сусідніх енергосистем (у цьому випадку РФ) і споживанням. Вночі баланс дотримується. До ранку (з 4 годин) починається його зростання споживання (на малюнку представлена крива електроспоживання України: верхня - без обмежень, середня - фактична за один із днів грудня).
 
 
У результаті у мережі України починає діяти додаткова електроенергія з РФ. Цей перетік  неузгоджений, і диспетчер НЕК змушений приймати заходи щодо його усунення: по команді навантажуються енергоблоки на ТЕС, якщо є достатньо води у водосховищах - включаються гідроагрегати ГЕС. Як тільки всі резерви по виробництву електроенергії в країні вичерпуються (приблизно до 8 години ранку) диспетчер змушений застосовувати заходи щодо обмеження споживання. На величину сформованого небалансу дається команда через диспетчерів енергосистем НЕК «Укренерго» про застосування графіків обмежень. Диспетчери енергосистем, в свою чергу, доводять необхідний обсяг зниження споживання керівникам енергопостачальних компаній - обленерго і міськенерго. 
 
 
Безпосереднє відключення споживачів виконують саме енергопостачальні компанії. У них по інструкції на це є 15 хвилин, тому відключення виконуються по телекеруванню на підстанціях, які не обслуговуються, або вручну - на підстанціях з постійним персоналом.
 
1.7. Чому ми не відключимося від РФ для запобігання перетікання електроенергії?
 
Об'єднана Енергосистема України працює паралельно з Єдиними Мережами РФ для забезпечення більш стійкого режиму роботи - чим більше енергосистема, тим краще вона переносить різкі зміни, наприклад відключення великого енергоблоку або включення потужного споживача. В цьому випадку відсутня електроенергія надходить з сусідньої енергосистеми у вигляді так званої технічної допомоги. За умовами договору її необхідно повернути назад протягом доби.
 
Відключення ОЕС України від ЄС РФ не вирішить проблему дисбалансу електроенергії. При зростанні споживання без відповідного забезпечення генерацією відбувається зменшення частоти в енергосистемі. Цей процес може призвести до повного її погашення, тому існує спеціальна автоматика АЧР, яка виробляє відключення споживачів при зниженні частоти. Такі відключення відбуваються дуже великими районами, тому енергетики намагаються не доводити до такого.
 
1.8. Чи виконуються нормативні вимоги Інструкції?
 
Не виконуються. Інструкція пролежала без дії дуже довго, тому енергопостачальні компанії про її вимоги призабули. Пунктом 3.1.9 передбачено, що енергопостачальні компанії повинні щороку до 1 вересня повідомити письмово споживачів про їх включення у всі можливі заходи щодо зниження електроспоживання, із зазначенням технічних деталей. Такої інформації споживачі не отримували, і мало того, її неможливо знайти навіть на сайтах обленерго. Є окремі випадки (наприклад Київобленерго), але навіть ця інформація неповна, нечитабельна і плутана. Окрім того, цим же пунктом передбачено, що такий споживач повинен розробити заходи з безаварійної зупинки виробництва «у разі отримання повідомлення про обмеження енергозабезпечення». Пунктом 4.2.6 передбачене повідомлення по телефону за 1 годину до застосування графіків обмеження. Пунктом 4.2.8 передбачено широке оповіщення споживачів з використанням засобів масової інформації (до речі, інтернет-сайти компаній в нормі відсутні). З використанням сучасних засобів комунікацій реалізувати масове адресне інформування дуже просто - не всі споживачі щодня моніторять ЗМІ і сайти енергопостачальників. Наприклад, у Фінляндії для всіх споживачів організована розсилка СМС за фактом аварійного відключення. У результаті споживач не відчуває себе покинутим і не обриває телефони коллцентрів.
 
1.9. Як надовго можуть відключати електроенергію?
 
Документ чітко обмежує тривалість обмеження енергоспоживання: пункт 4.3.5 встановлює обмеження не більше двох годин, більш тривале відключення узгоджується з місцевими органами виконавчої влади. При гострій необхідності (в разі розвалу енергосистеми зі спрацюванням АЧР) дозволяється повторне відключення споживача, але лише після перерви не менше 1 години.

Частина 2. Що робити?

2.1. Звернутися до свого енергопостачальника і вимагати виконання пункту 3.1.9 Інструкції  - опублікувати хоча б на сайті інформацію про споживачів, включених у всі види обмеження споживання. Можна для острашки звернутися в НКРЕКП і поскаржитися на те, що ліцензіат не виконує вимоги інструкції. Для споживачів, які не мають прямих відносин з енергопостачальною компанією (так звані субконтрактники) - звертайтеся до держателя договору поставки (своєму орендодавцеві, голови дачного кооперативу і тп.), нехай звертається і надає вам повну зазначену інформацію.
 
2.2. Вимагати від енергопостачальної компанії організувати адресне повідомлення про застосування графіків обмеження (як превентивне так і за фактом відключення). Кращий варіант - надсилання СМС. У будь-якому випадку нормальні комунікації між постачальником і споживачем дозволяють організувати довірчі відносини.
 
2.3. Вимагати від Міністерства забезпечити справедливий розподіл обмежень між регіонами: я не розумію, чому Київ сяє вогнями, в той час коли навколишні села і області занурюються в пітьму.
 
2.4. Вимагати від енергопостачальної компанії справедливого розподілу обмежень між споживачами, як то описує Інструкція та вимагало ще в кінці вересня Міністерство: організація саме «віялового» відключення на строк не більше 2-х годин поспіль, з відновленням електропостачання мінімум на 1 годину між відключеннями.
 
2.5. Стати свідомим громадянином своєї країни - бути готовим до відключень лише населення (на чітких умовах, оговорених у попередньому пункті). На жаль, на поточний момент в графіки включені, в основному, промислові підприємства. Їх регулярне відключення призводить до зупинки виробництва і, як результат, зменшення надходження податків. Населення споживає до 30% електроенергії за обсягом в кВт*год, а по потужності на вечірній пік - до 50%. Тому закрити діру в 10-15% загального обсягу тільки обмеженням побутового споживача - цілком під силу. Інакше вже до весни нас чекає обвал економіки, зниження споживання промисловістю, а вона, як відомо, доплачує зараз за населення майже 60% різниці між ринковою ціною електроенергії та встановленим тарифом.
 
Окрім того, вам цілком під силу самостійно допомогти енергосистемі - спробувати знизити своє як загальне енергоспоживання (поміняти лампочки розжарювання і галогенні на енергозберігаючі люмінесцентні або світлодіодні, використовувати мікрохвильову піч та скороварку замість потужної електроплити, утеплити будинок) так і електроспоживання в пікові години, особливо у вечірній час. Це не вирішить зараз проблему відключень повністю, але, принаймні, дозволить вводити обмеження в меншому обсязі - тим самим ви зменшите ймовірність вашого відключення, так і інших споживачів. До того ж, такі заходи дадуть вам можливість підготуватися до зростання цін на електроенергію і додатково економити гроші з використанням багатозонних тарифів.
 
2.6. Подбаєте про себе: запасіться автономними джерелами світла, власникам електроплит варто купити на всяк випадок туристичні балони з пальниками (влітку стане в нагоді для виїзду на природу), заздалегідь сплануйте, чим ви будете займатися під час обмеження, подумайте, чим ви можете допомогти армії для успішного завершення АТО - і я впевнений, що час вимушеного незручності ви проведете з користю. А через рік ми будемо з усмішкою згадувати цю зиму як період одностайного єднання нації перед лицем зовнішньої агресії.
 
Олександр Карпенко експерт РПР, спеціально для «України Комунальної»
 
Коментарі (0)