ГоловнаПублікаціїАналітика Як знизити плату за «комуналку»?

Як знизити плату за «комуналку»?

Як знизити споживання енергоресурсів у будинку та квартирі, як правильно порахувати об'єми споживання, та якою технікою користуватися, читайте у лікнепі "України Комунальної"

Загальнобудинкові прилади обліку комунальних ресурсів

Перехід на платежі за послуги ЖКГ за приладами обліку дозволяє економити від 10% до 30% від попередньої вартості комунальних послуг.

Загальнобудинкові прилади обліку необхідно встановити в першу чергу, оскільки вони визначають кількість ресурсу, поданого у ваш будинок. Рішення про встановлення загальнобудинкових приладів обліку приймається на загальних зборах власників житла, якщо вашим будинком управляє ОСББ чи ЖБК), на якому також визначається розмір фінансування і сума коштів, внесених кожним власником приміщення у вашому будинку (залежно від площі приміщення). Причому мова йде не тільки про власників квартир, але й про власників нежитлових приміщень, якщо вони є в будинку.
Якщо будинок управляється ЖЕКом для цього необхідно відповідне рішення муніципалітету.

Для типового багатоквартирного будинку потрібно:
• загальнобудинковий електричний лічильник;
• вузол обліку холодної води;
• вузол обліку гарячої води;
• вузол обліку газу;
• вузол обліку тепла.

Враховуючи, що майже 80% від всіх платежів за комунальні послуги займає оплата тепла, доцільно встановлювати не просто вузол обліку тепла, а індивідуальний тепловий пункт (ІТП), який на відміну від вузла обліку не просто вимірює кількість і обсяг ресурсів, але і автоматично регулює подачу рівно такої кількості тепла, яке потрібне для конкретного будинку в конкретних погодних умовах.

Головним елементом будь-якого вузла обліку тепла є теплолічильник. Кожен виробник приладів обліку випускає теплолічильник власної розробки і визначає, виходячи з його характеристик, які комплектуючі повинні входити в вузол обліку. Тому, щоб вибрати той чи інший вузол обліку, досить вибрати теплолічильник.

Квартирні лічильники

Порахуйте літри

Установіть лічильники гарячого і холодного водопостачання. Українці в середньому споживають води в 2-3 рази більше, ніж, наприклад, мешканці Західної Європи. Це означає, що при споживанні води у кожного з нас є значний потенціал економії.

Лічильники води встановлюються в систему гарячого/холодного водопостачання відразу після запірного клапана, що регулює подачу води в квартиру. Не встановлюйте лічильники самостійно, за правилами це повинна робити організація, що має відповідну ліцензію. Після встановлення лічильників зверніться до водоканалу для їх опломбування.

Багатотарифний електролічильник

Для економії платежів за житлово-комунальні послуги було б доцільно замінити однотарифні на багатотарифний електролічильник. Інвестиції складають 1-1,5 тис. грн (для 2-тарифного лічильника) і окупаються за 1 - 2 роки при раціональному використанні електричної енергії. Використання багатотарифних електролічильників стане можливим після прийняття урядом відповідного рішення, анонсованого Арсенієм Яценюком.

Якщо з бюджету не виходить встановити всі лічильники відразу, то має сенс розпланувати їх установку на кілька років. При цьому економія, яка буде утворюватися по одному з видів ресурсів (наприклад, води), буде накопичуватися і спрямовуватися на підвищення економії по іншому виду споживаного ресурсу.

Багатотарифні електролічильники дозволяють економити на різниці тарифів:
• 2-тарифний лічильник: день: з 7.00 до 23.00; ніч: з 23.00 до 7.00.

Терморегулятори

Встановіть термостатичні вентилі та лічильники тепла. Лічильник тепла встановлюється в систему опалення квартири або будинку і дозволяє враховувати загальну кількість теплової енергії, яку споживає ця система.

Термостатичний вентиль, встановлюється на радіатор опалення, дозволяє регулювати потік теплоносія через опалювальний прилад.

Перш ніж встановлювати лічильники тепла, необхідно проконсультуватися зі своєї керуючої організацією. Установка термостатичних вентилів - справа прогресивне. Особливо якщо в період опалювального сезону у вас буває вдома жарко. З допомогою таких вентилів, регулюючи обсяг теплоносія, що проходить через радіатор опалення, легко підтримувати комфортну температуру.

Потрібно мати на увазі, що індивідуально заощадити на теплі в будинках, побудованих за застарілим типовим проектним нормам, не вийде. На жаль, більшість таких будинків у нас в країні. У таких будинках стояки опалення проходять вертикально поверхами через кожну квартиру і приладом обліку тепла неможливо визначити, яка кількість тепла споживає кожна квартира окремо.

У таких будинках економити тепло необхідно спільно, всім будинком, шляхом проведення комплексу заходів з утеплення будівлі, включаючи утеплення покрівлі, фасаду, вікон, дверей, підвалів, горищ тощо.

Як зробити так, щоб комунальні платежі не ставали тягарем для сімейного бюджету?

• Раціонально використовуйте комунальні ресурси.
• Використовуйте побутову техніку та прилади з низьким коефіцієнтом енергоспоживання.
• При капітальному ремонті свого житла віддавайте переваги енергозберігаючих рішень і технологій.
• При купівлі нерухомості віддавайте перевагу об'єктів, що мають низьку вартість експлуатаційного обслуговування. 

 
Коментарі (0)