ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїнські ТЕС перейдуть на газове вугілля

Українські ТЕС перейдуть на газове вугілля

Українські ТЕС планують перевести на газове вугілля. Це стане можливим за допомогою модернізації вітчизняних енергетичних об'єктів, у якій посприяти Україні погодилася Японія.

Японія допоможе Україні модернізувати вітчизняні ТЕС, які були побудовані ще в минулому столітті. Зокрема, планується переведення теплоелектростанцій на газове вугілля. Відтак, удосконалення ТЕС може допомогти скоротити споживання природного газу до 10%. Про це сказав Парламентський Віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Шіґекі Івая під час українсько-японського семінару з питань енергетичної безпеки, передає прес-служба Кабінету Міністрів.

«Коли ми впровадимо японські технології на українських ТЕС, можна очікувати зменшення потреб у імпорті природного газу на 10%», - сказав Шіґекі Івая.

Він також наголосив, що основою японської допомоги стане розробка «майстер-плану» в енергетиці, виконана командою найкращих японських  науковців світового рівня.

«Усе це маємо викласти у пропозиціях щодо поєднання різних видів ресурсів та впровадження заходів з енергоефективності в Україні», - підкреслив Парламентський віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії.

Крім цього, Японія надасть Україні кредит на 20 років під 1% на вдосконалення ТЕЦ.

Читайте також: Столичну ТЕЦ забезпечили вугіллям

«Японія надасть для модернізації українських ТЕЦ кредит на 20 років зі ставкою менше 1%. Це дозволить здійснити необхідні кроки із вдосконалення теплових електростанцій, побудованих в Україні в 60-70 років минулого сторіччя (за часів СРСР)», -  зазначив заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков.

Пан Зюков зауважив, що  наразі триває моніторинг ТЕЦ японськими фахівцями щодо вартості, термінів та необхідного обсягу фінансових ресурсів, достатніх для модернізації виробництва відповідно до стандартів ЄС та світу.

Також, український чиновник підкреслив, що подальші дії Києва та Японії в енергетичній сфері повинні бути спрямовані на покращення рівня ефективності електростанцій, що буде сприяти як національній безпеці, так і скороченню шкідливих викидів.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Китай може профінансувати в Україні проект з газифікації вугілля. Це дасть можливість скоротити закупки природного газу у Російської Федерації до 4 млрд куб. м щорічно.

 
Коментарі (0)