ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаЄдність країн СНД спростить російський газовий режим

Єдність країн СНД спростить російський газовий режим

Лише спільна позиція країн СНД – видобувників і транспортерів газу може змусити Росію спростити режим використання своїх газопроводів.

Про це в коментарі УНН сказав експерт-міжнародник Сергій Толстов, коментуючи заяву українського прем’єра Миколи Азарова про те, що після приєднання до зони вільної торгівлі з країнами СНД  Україна отримає доступ до російських газопроводів.

За його словами, на швидку реалізацію цього права сподіватися не варто, адже на сьогодні в Російський Федерації діє закон, який дає монопольне право на використання газогонів «Газпрому» та його дочірнім компаніям.

«Через це іноземні енергетичні компанії, які беруть участь у розробці російських газових родовищ, не мають можливості транспортувати російський газ до Європи. Щоб нейтралізувати ці положення, потрібна солідарна позиція країн СНД, в тому числі Казахстану, Азербайджану, України та Білорусі», – пояснив експерт.

Читайте також: Уразливий «Газпром»

Другим чинником, від якого залежатиме позиція Росії, будуть взаємини російського керівництва і потужних західних компаній, без участі яких досить важко розраховувати на розробку нових родовищ на шельфі, – вважає Сергій Толстов.

«Я не відкидаю можливості того, що Росія може дозволити лібералізувати режим використання газогонів у межах СНД, але для цього потрібна зацікавленість країн-виробників, зокрема, Казахстану і Азербайджану», – резюмував експерт.

Нагадаєммо, Прем'єр-міністр Микола Азаров наголошував, що Україна має намір порушити питання про вільний доступ до трубопровідних потужностей країн СНД, який передбачений в угоді про зону вільної торгівлі в рамках СНД, щойно ця угода набуде чинності.

 
Коментарі (0)