ГоловнаВибір редакціїУтилізація ТПВЕкологічну «бомбу» випробовують часом

Екологічну «бомбу» випробовують часом

Проблема утилізації сміття залишається невирішеною для України. Зокрема, одне з найбільших сміттєзвалищ знаходиться на території Львівщини. Жити у цьому районі небезпечно, втім, усувати проблему не квапляться.

Щонайменше ще п’ять років діятиме Грибовицьке сміттєзвалище, куди без будь-якого контролю понад півстоліття звозять відходи зі Львова. Екологи вимагають визнати цю територію зоною екологічного лиха. Про це пише Радіо Свобода.

За різними оцінками, на сміттєзвалищі зберігається від 200 до 500 тисяч тонн гудронів (відходи, які утворюються при очищенні нафтопродуктів), у яких міститься сірчана кислота. Ця чорна речовина всотується у ґрунт і воду, що завдає шкоди здоров’ю людей і довкіллю. Ніхто не може назвати достеменної цифри, досі дискутують, хто ж власник небезпечних відходів, влада вказує на ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

Якби міське сміттєзвалище було визнано зоною екологічного лиха, то Львів міг би отримати кошти з держбюджету для проведення рекультивації міського сміттєзвалища. Адже приведення у порядок полігону твердих побутових відходів не є справою прибутковою.
 
Начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради Сергій Кіраль припускає, що за тиждень місто отримає висновки експертизи і одразу розпочнеться етап розробки робочого проекту, а тоді оголосять тендер для визначення підрядної організації, що і займатиметься комплексною рекультивацією сміттєзвалища. На такі роботи з субвенцій держбюджету вже виділено 7 мільйонів гривень. 
 
 
«Тут робота ведеться, і це безпрецедентно за останні роки, що це вже почалось. Йдеться про поетапне закриття Грибовицького сміттєзвалища. Це означає, що 5-6 років триватиме процес як мінімум, бо є такі технічні вимоги. Але буде запушений процес рекультивації з кінцевими термінами і датами. Є шанс розпочати цього року», – пообіцяв чиновник.
  
На сьогодні п’ять приватних і одне комунальне підприємство забирає у Львові сміття з контейнерів, які перебувають на їхньому утриманні. Відходи везуть на Грибовицьке сміттєзвалище. Навіть якщо на контейнерах є наліпки «скло», «папір», то сміття все одно скидають в одну машину, наголошує депутат міськради Ігор Корсун. Лише пластик потрапляє на переробку. 
 
На міському сміттєзвалищі облікується вага і кількість машин, що в’їжджає. Але ніякого контролю за тим, що саме ввозиться, нема. На полігоні твердих побутових відходів процвітає нелегальний бізнес, каже депутат. Невідомі особи вручну відбирають сміття, яке забирають ділки і заробляють на вторинній сировині. Коли депутат поцікавився ситуацією, йому пригрозили спалити машину.
 
 «Ми бачимо, що у нас не сортується сміття, все до однієї великої купи везеться. Якби було по-іншому, мали б бути чинні договори, укладені між перевізником і переробними заводами, але таких документів нам не надали. Немає концептуальної програми у місті і комусь це просто вигідно. Я готую запит у прокуратуру на бездіяльність міської адміністрації», – наголосив депутат.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, загалом на теренах Львівської області зареєстровано 671 сміттєзвалище, які займають 600 га землі.  З них лише 17 звалищ мають всі документи та працюють на законних підставах. Решта – діють стихійно. Грибовицьке сміттєзвалище  ще з 2004 року перебуває поза законом, оскільки вже давно вичерпало свій ресурс. Проте все сміття зі Львова продовжують вивозити саме на цей полігон. Загалом  щодня сюди привозять до 4 тис. кубометрів  твердих побутових відходів. 
 
Коментарі (0)