ГоловнаПублікаціїАналітика Стихійне лихо Львівщини

Стихійне лихо Львівщини

Питання нового Львівського сміттєзвалища залишається досі відкритим, як, до речі, і давнішня історія з гудронами. Отже Львівщина цілком може отримати статус зони підвищеного екологічного ризику

Тема екології для Львівської області на сьогодні є найбільш актуальною, оскільки вже протягом десятиліть представники влади не можуть вирішити питання з Грибовицьким сміттєзвалищем. Найбільший у Європі  полігон знаходиться під Львовом. Існує він понад 60 років, і жодних екологічних норм тут не дотримуються. Це величезний смітник, про сортувальну лінію на якому годі й мріяти. Але поряд з ним на території регіону то тут, то там виникають ще й стихійні смітники.

Загалом на теренах Львівської області зареєстровано 671 сміттєзвалище, які займають 600 га землі.  З них лише 17 звалищ мають всі документи та працюють на законних підставах. Решта – діють стихійно. Грибовицьке сміттєзвалище  ще з 2004 року перебуває поза законом, оскільки вже давно вичерпало свій ресурс. Проте все сміття зі Львова продовжують вивозити саме на цей полігон. Загалом  щодня сюди привозять до 4 тис. кубометрів  твердих побутових відходів. 

Львівська обласна державна адміністрація (ЛОДА) має намір знайти концептуальний підхід  щодо поводження з твердими побутовими відходами. Для початку необхідно  визначитися з потенційним інвестором  будівництва сміттєпереробного заводу в регіоні. І ось тут вже протягом шести років виникають суцільні випробування, які наразі Львівщина вирішити безсила. 

Читайте такожСміттєва криза: чим далі, тим страшніше

Як повідомив заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький  «наразі ми не шукаємо земельну ділянку під нове сміттєзвалище, адже це не вирішить проблему. Нам потрібна ділянка під виробничий комплекс по переробці твердих побутових відходів, який власне працюватиме на всю область. Зрештою ми повинні боротися із стихійним викидом сміття. Бо нині сільське населення не має куди вивозити сміття, з цієї причини і виникають стихійні звалища».

Львівська міська рада підшукала кілька варіантів земельних ділянок для сміттєпереробного заводу. Майже всі вони знаходяться в 40 км від Львова. При цьому сама рекультивація Грибовицького сміттєзвалища коштуватиме 150 млн гривень. Але Львівська міська рада не розголошує місцезнаходження нових ділянок, оскільки місцеве населення, пам’ятаючи гіркий досвід Грибовицького звалища, воліє не мати у себе на території жодних смітників, нехай і надсучасних. Люди одразу вдаються до акцій протесту. 

Читайте також: Львів наводить марафет на вулицях міста

Скажімо, як тільки стала відома одна з орієнтовних ділянок для нового сміттєполігону (в Кам’янка-Буському районі), то одразу міський голова районного центру Михайло Владика озвучив громадськості власне бачення даної проблеми. «У нас існує своє бачення, адже наш район  є одним із найбільш екологічно неблагополучних у Львівській області», - зауважив  він.

Незважаючи на складнощі, влада області все ж намагається зрушити питання з місця і скерувати його у дієве русло.  Так, Львівський інститут ВАТ «Гірхімпром» виграв тендер з розробки проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Триває розробка проекту полігону ТПВ. Чекає на документ і центральна влада України: міністерство екології та природних ресурсів готове виділити кошти на Грибовицьке сміттєзвалище, але за умови, що Львівська область розробить програму дій щодо полігону.

Нещодавно чесько-австрійська  фірма «Гранекс» представила  власний проект по утилізації  відходів  Львівського міського сміттєзвалища, розташованого в Грибовичах. За словами директора фірми Честміра Зедека, «з переробленого сміття вироблятимуть електроенергію та черепицю. Завод здатний переробляти 250 тис. тонн сміття на рік. Сміття сортуватиметься, частково спалюватиметься».  Проект з утилізації триватиме 28-32 місяців, у разі  його втілення будуть створені  300 нових робочих місць. Інвестиції передбачаються у розмірі 110 млн. євро. Чеський інвестор запевняє, що готовий  взяти на себе 85% інвестування шляхом експортного кредиту, а 15% - за українською стороною.  Через 9 років, на думку чеської сторони, кошти мають окупитися. При цьому Честмір Зедек пояснив, що на екологію цей завод не впливатиме. «У Празі завод практично у місті розташований і переробляє до 350 тисяч тонн сміття, однак жодних  нарікань у галузі екології не виникає», - підкреслив чеський інвестор. Для Львівщини проект має охоплювати також рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.  Наразі чеські інвестори  тільки пообіцяли підготувати документацію щодо зазначених  пунктів.  Зокрема, конкретні пропозиції, технології.  

Читайте також: Львів’ян закликають укладати угоди на вивіз сміття

Влада області налаштована більш  критично і не приховує, що проблема зі смітником і надалі лишається не вирішеною.  «Поки тривають лише розмови щодо потенційних інвесторів на будівництво заводу по переробці твердих побутових відходів.  Якщо говорити відверто, то нині жодного  інвестора, готового вкласти реальні кошти в проект, не існує», -зазначив Володимир Губицький. Одночасно з цим експерти наполягають на виділенні земельної ділянки. «Для того аби залучити інвестора, вже варто мати під завод ділянку та відповідні документи на неї. Техніко-економічне обґрунтування також слід викласти на папері і дати на розгляд», - вважає депутат Львівської міської ради від фракції ПР Ігор Гладиш.

Думку народного обранця розділяє також і голова Жовківської райради Тадей  Швай. «Однозначно, поки що не буде ділянки. Про закриття Грибовицького сміттєзвалища годі й говорити. Це тільки обман. Минулого року Львівська обласна рада та Львівська міська рада прийняли спільне рішення щодо виділення земельної ділянки для  заводу з переробки твердих та побутових відходів. На цьому процес загальмувався», -висловився   місцевий очільник.       

Питання нового Львівського сміттєзвалища залишається досі відкритим, як, до речі, і давнішня історія з гудронами. Кримінальна справа, порушена за фактом незаконного ввезення на територію Львівської області угорських гудронів, розслідується понад 7 років. А тим часом небезпечна речовина зберігається  на Роздільскому  підприємстві «Сірка». Отже Львівщина цілком може отримати статус зони підвищеного екологічного ризику.

 

Дарина Вільченко, Львів

 
Коментарі (0)