ГоловнаПублікаціїУтилізація ТПВСміттєве лихо захоплює регіони України

Сміттєве лихо захоплює регіони України

Стихійні сміттєзвалища стрімко забруднюють територію України. При цьому особливо гостро «сміттєва проблема» відчувається на Львівщині, де про екологічну небезпеку наголошують вже посадовці Львівської облдержадміністрації.

Не дивлячись на наявність коштів на ліквідацію сміттєзвалищ, остаточному вирішенню цього питання заважають законодавча неврегульованість та населення, яке продовжує забруднювати територію області. 

Як не сумно це визначати, але люди воліють дбати лише про власні помешкання, а все, що поза межами оселі - їх не обходить. Втім, у мешканців українських селищ не завжди є можливість організувати вивезення побутових відходів, оскільки компанії, які працюють в цій сфері неохоче збирають сміття в невеликих населених пунктах. Отож, доводиться викидати відходи на сміттєзвалища, які організовує населення самостійно.
 
Не виключенням є ситуація у Львівський області, де про екологічну загрозу вже наголошують представники влади. Однак методів боротьби зі стихійними звалищами у посадовців Львівської облдержадміністрації теж небагато – найчастіше проблема вирішується узаконенням стихійних сміттєзвалищ, яким надається офіційний статус «полігон твердих побутових відходів». Проте, це не зупиняє мешканців Львівщини від забруднення. 

Сумна статистика

Офіційна статистика свідчить, що наразі у Львівській області існує понад 670 сміттєзвалищ, з них - 500 - стихійні. З них лише 17 звалищ мають всі документи та працюють на законних підставах. «У Львові засмічені лише дороги та сквери. Левова частка відходів припадає на область. Щорічно в регіоні виділяється до 3 мільйонів гривень на вирішення проблем з побутовими відходами, однак, їх не завжди встигають освоїти», - зазначила директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Ганна Башта.
Загалом в області 200 млн. тонн відходів депонується на сміттєзвалищах, та щорічно цей показник збільшується на 1 млн. тонн – на одного мешканця припадає близько 300 кг сміття. При цьому, влада вживає заходів щодо ліквідації стихійних смітників. За словами пані Башти, так щороку ліквідовується до 200 сміттєзвалищ. Втім, потенціал людського ресурсу накопичувати сміття бере вгору. Цьогоріч для Львівщини передбачено 1,5 млн грн на придбання спеціалізованої техніки: сміттєвозів та контейнерів для побутових відходів. В планах облдержадміністрації забезпечити сміттєвозами Перемишляни, Жовкву, села Старичі, Воля – Старицька, придбати контейнери для міст Городок, Судова Вишня, Буськ. 

Не вистачає закона

Втім, боротися зі стихійними смітниками не так просто за умови відсутності законодавчого врегулювання проблеми. Адже сам термін «смітєзвалище» в українському законодавстві відсутній. Згідно закону № 187/98-вр «Про відходи», місця зберігання або остаточної депонування сміття визначені як полігони твердих побутових відходів. «Жодне сміттєзвалище у Львівській області Назвати полігоном не можна, адже вони виникли без дозволів та діють без жодних правил», - відмітила Ганна Башта. Згідно документу, межі полігона повинні бути чітко окреслені, сама земельна ділянка, на який він розташований – вкрита водонепроникною плівкою. Окрім того, полігон повинен охоронятися та на ньому мають працювати сміттєсортувальні лінії. Також закон передбачає і штрафні санкції, які застосовує екологічна інспекція. 
 
А ще існує закон культури. І на думку голови депутатської комісії екології та природних ресурсів облради Олексія Балицького (фракція ВО «Свобода»), «нам необхідно виховувати культуру поведінки з малку у людини. І це стосується не тільки поведінки вдома, але й відношення до землі, на якій ми живемо». 
 
Впродовж теми дотримання законності у розмові з кореспондентом «У.К.» депутат відзначив, що «прозора робота по залученню інвестора масштабно впливає на ситуацію з переробкою твердих побутових відходів».
І як тут не загадати багатостраждальний проект по закриттю Грибовицького сміттєзвалища, яке ще з 2004 року перебуває поза законом, оскільки вже давно вичерпало свій ресурс. Проте все сміття зі Львова продовжують вивозити саме на цей полігон. Загалом щодня сюди привозять до 4 тис. кубометрів твердих побутових відходів. Вже понад 10 років влада неспроможна вирішити це питання, бо так і не визначилася з виділенням земельної ділянки під сміттєпереробний комплекс. Львівська міська рада підшукала кілька варіантів земельних ділянок для сміттєпереробного заводу. Майже всі вони знаходяться в 40 км від Львова. При цьому сама рекультивація Грибовицького сміттєзвалища коштуватиме 150 млн гривень. Але Львівська міська рада не розголошує місцезнаходження нових ділянок, оскільки місцеве населення, пам’ятаючи гіркий досвід Грибовицького звалища, воліє не мати у себе на території жодних смітників, нехай і надсучасних. Люди одразу вдаються до акцій протесту.
 
Тим часом Львівське відділення Антимонопольного комітету встановили нові факти порушень. Виявляється з 45 опитаних міських, районних та селищних рад 25 порушили закон. Як повідомив голова ЛО територіального відділення АМКУ Андрій Басараба переважно саме вивіз твердих побутових відходів відбувається із порушенням. 
 
Коментарі (0)