ГоловнаКоментаріБлагоустрійЕкстремальна зима зробить українські дороги непроїзними

Екстремальна зима зробить українські дороги непроїзними

В «Укравтодорі» побоюються цьогорічної зими. Кажуть, деякі дороги у разі екстремальних погодних умов можуть стати непроїзними на тривалий час, адже для їхньої розчистки у комунальників бракує техніки.

У разі виникнення екстремальних погодних умов українські дороги стануть непроїзними. Техніки, наявної в дорожніх підприємств та організацій, недостатньо для того, щоб забезпечити повноцінний проїзд у такому випадку. На цьому наголосив начальник Управління експлуатаційного утримання автомобільних доріг і безпеки руху «Укравтодору» Олег Федоренко, - повідомляє прес-служба відомства.

«Для ліквідації наслідків потужних снігопадів кількості механізмів, що є в наших автопарках – замало, а з огляду на те, що з них підготовлено до зими поки що 76% – взагалі бракує», – зазначив він.

Пан Федоренко додав, що основною перепоною до стовідсоткової готовності є дефіцит фінансування, адже майже чверть технічних одиниць – 24%, потребують заміни, так званих, витратних матеріалів: ножів, акумуляторів і гуми, на які на даний час немає коштів.

Іншу проблему посадовець вбачає в застарілості механізмів, адже понад 70% технічних засобів дорожніх організацій вже давно вичерпали нормативний строк експлуатації.

«Техніка дорожніх підприємств має бути модернізована та замінена на сучасну та високопродуктивну якомога скоріше, адже максимальна кількість часу, який наявні технічні засоби ще пропрацюють – це 2-3 роки», – підкреслив він.

Читайте також: Українські дороги ризикують не пережити зиму

На його переконання, питання технічного переоснащення дорожніх підприємств з кожним роком лише гострішає, адже вже торік більшість механізмів, працюючи за екстремальних погодних умов, в ході боротьби з переметами висотою до 3-4 метрів нерідко виходили з ладу та потребували ремонту.

«Саме тому, за аномальних погодних умов, як це було позаминулого року у Київській області чи минулого – у Східному регіоні, наявна на балансі дорожніх підприємств техніка не забезпечить проїзду на дорогах миттєво», – зазначив пан Федоренко.

Крім того, минулого року забезпечити сполучення між населеними пунктами дорожникам значною мірою допомагали підрозділи Збройних сил України та Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, цьогоріч, з огляду на те, що більша частина техніки ЗСУ та ДСНС задіяна в зоні АТО, дорожники можуть розраховувати лише на місцеву владу, яка акумулює ресурси місцевих підприємств з необхідними механізмами на балансі, а також на сторонні організації, які надаватимуть спеціалізовану техніку на договірних засадах.

Загалом, за результатами низки перевірок Держагентства, дорожники до цьогорічної зими готові, більш як наполовину. Це – значно менше ніж передбачено планом з підготовки й зумовлено дефіцитом фінансування.

 
Коментарі (0)