ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Енергоатом» розкритикував новий механізм погашення боргу

«Енергоатом» розкритикував новий механізм погашення боргу

«Енергоатом» вважає, що вексельний спосіб погашення боргів за енергоресурси, який пропонують впровадити в Міненерго, повний корупційних схем. У майбутньому він зробить неможливим стягнення безнадійних боргів.

Держкомпанія «Енергоатом», оператор всіх діючих в Україні АЕС, вважає розроблений «Енергоринком» вексельний механізм погашення заборгованостей між учасниками оптового ринку електроенергії корупційним і неприйнятним з точки зору захисту державних інтересів. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі компанії.

«Зокрема, запропонований проектом закону («Про особливості погашення заборгованості за електричну енергію, яка утворилася на оптовому ринку електричної енергії України», - ред.) механізм розрахунків з використанням переказних векселів не тільки містить істотну корупційну складову, а й історично зарекомендував себе як непрозорий та неефективний спосіб врегулювання заборгованості», - йдеться в повідомленні. 

Як відзначають в «Енергоатомі», при використанні зазначеного механізму відсутні гарантії погашення заборгованості перед державним підприємством, перед яким заборгованість «Енергоринку» станом на 1 липня 2014 року становить близько 6 млрд грн. 
 
«При цьому існує ризик отримання прав вимоги боргів від оптового постачальника за залишковим принципом, що може значно ускладнити стягнення боргів у майбутньому, а у разі передачі безнадійних боргів - взагалі зробить це неможливим», - наголошується в повідомленні. 
 
Таким чином, з метою вирішення питань, «Енергоатом» звернувся в Міненерго з проханням приділити особливу увагу вирішенню даних питань. Згідно з повідомленням, «Енергоатом» пропонує запровадження єдиного механізму погашення заборгованості по електроенергії, яка утворилася на оптовому ринку електроенергії України.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», «Енергоатом» домовився з американським атомним гігантом Westinghouse продовжити до 2020 року дію контракту на постачання палива для українських атомних станцій.
 
Коментарі (0)