ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄС з Україною можуть вбити в «Газпромі» монополіста

ЄС з Україною можуть вбити в «Газпромі» монополіста

Євросоюз згодний купувати газ на кордоні Росії з Україною. Таке рішення буде вигідне ЄС, однак незручне для монополістичного становища «Газпрому». Для України у цьому своя користь - залучити європейські компанії до зберігання газу у ПСГ.

Європейському Союзу сподобалася ідея купувати російський газ на кордоні Росії з Україною, а не на західному кордоні України з ЄС як це відбувається зараз. Про це на брифінгу в Єврокомісії заявила Сабін Бергер, речниця комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, передає «УНІАН».

«Зміна пункту постачання для газу на східну Україну європейськими компаніями - це комерційна справа. Тому це мають обговорювати самі компанії. Але ми вважаємо, що це може бути і повинна бути можливість для реалізації такої ідеї», - сказала пані Бергер.
 
За нинішньою схемою «Газпром» продає свій газ європейським компаніям на західному кордоні України, де він переходить у власність європейських компаній-імпортерів і сплачує Україні збори за транзит газу її територією. 
 
 
21 травня Україна запропонувала країнам ЄС і Єврокомісії приймати російський газ на межі з РФ. На думку української сторони, перенесення точки прийому російського газу дозволить європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу (ПСГ). Однак, змінювати усталені правила не згодні в «Газпромі». Такими діями Україна замахнулася на «священну корову» транзитного монополізму, яка десятиліттями належить «Газпрому».
 
Самі енергетичні концерни ЄС не зацікавлені в покупці російського газу на кордоні Україна - ЄС. І для цього у них є достатньо підстав. Однак, своїм листом Україна не стільки планує перенести точку продажу газу, скільки залучити європейські компаній до зберігання газу в ПСГ України.
 
Коментарі (0)