ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄС наполягає на відмові України від традиційної енергетики

ЄС наполягає на відмові України від традиційної енергетики

Україні необхідно відмовитися від багатомільйонної підтримки традиційної енергетики, яка все ще займає домінуюче місце в країні, і зробити вибір на користь поновлюваних джерел.

Так вважає президент Європейського союзу відновлюваної енергетики (EREF) Райнер Хінрікс-Ральвес.

«Традиційна енергетика все ще користується величезною фінансовою підтримкою і тут, і в усьому світі ... Якщо ми подивимося звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), то побачимо, що в 2011 році підтримка традиційних видів енергетики в шість разів перевищила підтримку відновлюваних видів - це EUR85 млрд і EUR540 млрд відповідно», - зазначив він в ході візиту в Україну у п'ятницю.

Райнер Хінрікс-Ральвес підкреслив, що субсидування традиційної енергетики найчастіше відбувається з вельми суб'єктивних причин. «Вугільний сектор у багатьох країнах, у тому числі в Німеччині, досі отримує підтримку через побоювання з приводу зайнятості», - зазначив він.

У той же час, за словами експерта, розвиток відновлюваної енергетики дозволяє створити багато робочих місць. «Відновлювана енергетика за станом на кінець 2011 року вже створила в 27 країнах Євросоюзу понад 550 тис. робочих місць», - сказав президент EREF.

Райнер Хінрікс-Ральвес зазначив, що побоювання з приводу дорожнечі енергії з відновлюваних джерел також необгрунтовані. «Вітроелектростанцій (ВЕС) вже здатні конкурувати за ціною вироблюваної електроенергії з вугільними і газовими станціями. У Німеччині, Іспанії та Португалії ми вже наближаємося до такої ситуації і по сонячный енергії», - сказав він.

Експерт додав, що електрика з поновлюваних джерел буде тільки дешевшати, в той час як ціна нафти зростає і вже досягала позначки в $ 140/баррель. «Відновлювані джерела забезпечують цінову стабільність. Витрати на будівництво сонячних електростанцій за п'ять років скоротилися в 2,5 рази. А сонце, вітер не виставлять нам рахунок», - резюмував президент EREF.

Як повідомлялося, Україна в 2012 році надала підтримку вугледобувним підприємствам на часткове покриття витрат із собівартості продукції майже на 10 млрд грн. Крім того, у держбюджет-2012 було закладено понад 3 млрд грн на підтримку будівництва вугледобувних підприємств і їх технічне переоснащення.

Інтерфакс-Україна

 
Коментарі (0)