ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄС вірить у реалізацію «Південного потоку»

ЄС вірить у реалізацію «Південного потоку»

Європейський союз та Болгарія працюють разом над вирішенням питання будівництва «Південного потоку». На Заході переконані: газопровід може бути побудований, адже «м'яч знаходиться на стороні Росії».

Незважаючи на відмову РФ від реалізації «Південного потоку», його все ще може бути побудовано. Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, пише Reuters.

«Що стосується «Південного потоку», то Європейський союз та Болгарія працюють разом над вирішенням питань. Ці невирішені питання не є нездоланними», - сказав він журналістам після переговорів з прем'єром Болгарії Бойко Борисовим.
 
««Південний потік» може бути побудований. Умови були зрозумілі давно... м'яч знаходиться на стороні Росії», - додав пан Юнкер.
 
З ним також погодився і пан Борисов. За словами болгарського прем'єра, «Південний потік» побудують у випадку, якщо він відповідатиме «Третьому енергопакету».
 
Пан Борисов також повідомив, що він не отримав жодного офіційного повідомлення від Росії, про те, що вона відмовляється від реалізації «Південного потоку».
 
Зазначимо, раніше Єврокомісія вирішила розглянути долю «Південного потоку» 9 грудня.
 
Нагадаємо, 1 грудня президент Росії Володимир Путін на спільній прес-конференції із главою Туреччини Реджепом Ердоганом в Анкарі повідомив, що «у нинішніх умовах Росія не буде реалізовувати проект «Південний потік», а почне замість цього будівництво морського газопроводу до Туреччини. Голова «Газпрому» Олексій Міллер підтвердив, що проект «Південний потік» більше не актуальний.
 
 
Раніше про можливість закриття проекту говорив Міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв. Зокрема, посадовець наголошував, що якщо у Європи є потреба у зниження транзитних ризиків, Росія побудує газопровід «Південний потік», якщо такої потреби немає, то газопровід будувати немає сенсу.
 
Зауважимо, у ЄС стверджують, що не наполягали на повному припиненні будівництва газопроводу «Південний потік», а лише вимагали його повної відповідності нормам «третього енергопакету». Тож, Європа не збирається компенсувати витрати Росії. 
 
Примітно, вчора Міністр енергетики РФ Олексій Новак заявив, що рішення про припинення будівництва «Південного потоку» прийнято остаточно. 
 
Коментарі (0)